Colombia geeft een miljoen Venezolaanse vluchtelingen beschermde status

Ongeveer een miljoen Venezolaanse vluchtelingen zonder geldige verblijfsdocumenten zullen in Colombia tijdelijk een beschermde status krijgen. Dat heeft de Colombiaanse president Ivan Duque maandag bekend gemaakt.

Op dit moment vangt Colombia ruim 1,7 miljoen Venezolaanse migranten op. Ongeveer een miljoen van deze vluchtelingen beschikt niet over geldige verblijfsdocumenten. De beschermde status die ze krijgen blijft tien jaar geldig en moet de migranten de kans bieden om hun verblijfstatus te legaliseren.

De nieuwe status geeft hen toegang tot basisdiensten, waaronder het nationale gezondheidssysteem en COVID-19-vaccinatieplannen, is te lezen in een gedeelde verklaring van Duque en Grandi. Ook moet die ze toegang tot de arbeidsmarkt geven. Duque benadrukte wel dat Venezolanen die zich niet laten registreren het land kunnen worden uitgezet.

Duque kondigde de beslissing aan na afloop van een overleg met de Hoge VN-Commissaris voor de Vluchtelingen, Filippo Grandi. Grandi noemde de stap van Colombia historisch. Het was volgens hem een van de menslievendste gebaren in de regio in decennia. “Dit moedige humanitaire gebaar dient als voorbeeld voor de regio en voor de rest van de wereld”, zo zei hij. “Dit verandert het leven van 1,7 miljoen ontheemde Venezolanen, die nu extra bescherming, veiligheid en stabiliteit zullen genieten.”

In Colombia leven veel Venezolaanse migranten. De meeste van hen zijn gevlucht vanwege de grote economische crisis en politieke onrust in het land onder president Nicolás Maduro, die sinds 2013 aan de macht is.

Bron :
Foto:ivanduquemarquez Instagram