Colombia geeft ruim 440.000 Venezolanen tijdelijke verblijfsstatus

Colombia heeft ruim 440.000 Venezolaanse migranten een tijdelijke verblijfsstatus gegeven.

President Juan Manuel Santos heeft donderdag een decreet ondertekend die honderdduizenden Venezolanen, die nog geen visum hadden, toestemming geeft twee jaar in Colombia te blijven.

De president zei in een verklaring dat Venezolanen in zijn land toegang krijgen tot medische noodhulp, onderwijs en sociale voorzieningen. Hij sprak over een „internationale mijlpaal” op migratiegebied.

Degenen die nu een tweejarige verblijfsvergunning krijgen, hebben zich de afgelopen twee maanden aangemeld op een speciale lijst voor Venezolanen die zonder geldig visum of paspoort in Colombia verblijven.

Volgens Santos kunnen de Venezolanen nu onder meer gebruik maken van spoedeisende medische hulp, inentingen en prenatale zorg. Verder kunnen kinderen dankzij het decreet makkelijker terecht op scholen, terwijl volwassenen sneller aan een baan kunnen komen. Daarnaast trekt de regering ook 20 miljoen peso (circa 6 miljoen euro) uit om ziekenhuizen te compenseren die migranten behandelden met bijvoorbeeld kanker of diabetes.

De president, die volgende week het stokje overhandigt aan de nieuwe president Ivan Duque, herhaalde zijn kritiek op de Venezolaanse regering van Nicolás Maduro: “De hele wereld wordt steeds banger voor wat er gebeurt in Venezuela. Zo’n rijk land, een land met de grootste olievoorraden in de hele wereld, maar ook met een bevolking die crepeert van de honger en sterft aan ziektes omdat er geen medicijnen voorhanden zijn.”

Door een enorme economische crisis in Venezuela, met hyperinflatie en voedseltekorten, vluchten grote groepen Venezolanen naar het buurland Colombia voor voedsel, medische zorg en onderdak. Volgens de VN vluchten er dagelijks 3.000 Venezolanen naar Colombia. Alleen al het afgelopen jaar bedroeg het aantal Venezolaanse vluchtelingen één miljoen.

De regering van Santos heeft vaker grote groepen Venezolanen voorzien van verblijfsvergunningen. In totaal heeft het land nu 820.000 vluchtelingen voor langere tijd opgevangen.