Colombia geeft staatsburgerschap aan Venezolaanse kinderen

Venezolaanse kinderen die in Colombia geboren zijn, kunnen het Colombiaanse staatsburgerschap aanvragen, dat heeft de Colombiaanse overheid aangekondigd.

Colombia vangt meer dan 1,4 miljoen Venezolanen op, die zijn gevlucht door de aanhoudende economische en politieke crisis in het land.

De mogelijkheden voor kinderen van Venezolaanse ouders in Colombia om de Venezolaanse nationaliteit te verkrijgen, zijn zeer beperkt. Veel gevluchte Venezolaanse gezinnen hebben moeite om de nodige documentatie te verkrijgen of om het kind te registreren bij een Venezolaans consulaat in Colombia, omdat deze diensten momenteel niet beschikbaar zijn. Hierdoor lopen deze kinderen het risico om geen officiƫle nationaliteit te bezitten.

De nieuwe maatregel zal ten goede komen aan de zo’n 25.000 Venezolaanse kinderen die na 19 augustus 2015 in Colombia zijn geboren. En geldt de komende twee jaar.

De Verenigde Naties en andere hulporganisaties juichen deze belangrijke stap toe. UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, zal samen met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en UNICEF de Colombiaanse regering financieel ondersteunen bij de uitvoering van deze maatregel om deze kinderen documenten te bezorgen om hun nationaliteit te bewijzen.

Colombia heeft als buurland de meeste Venezolaanse vluchtelingen opgenomen. Het land heeft internationale lof gekregen voor het feit dat het dagelijks duizenden Venezolanen de grens laat oversteken, maar heeft nu om meer internationale hulp gevraagd. Colombia vreest de vluchtelingenstroom binnenkort niet meer aan te kunnen.

Foto:unhcr