Colombia geen gastland Copa América wegens aanhoudende protesten

Na weken van politieke onrust in Colombia is besloten het land zijn recht te ontnemen om deze zomer de komende Copa America te organiseren. Dat heeft de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol donderdagavond bekendgemaakt. Argentinië is voorlopig de enige gastheer van de Copa América, die dit jaar voor het eerst in twee landen zou worden afgewerkt.

Een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over de veiligheid van reizen naar het Zuid-Amerikaanse land was vernietigend en dwong Conmebol in feite tot actie. Colombia had de Conmebol verzocht het toernooi te verplaatsen naar november, maar daarvoor is volgens de Zuid-Amerikaanse voetbalbond geen ruimte op de speelkalender. De bond zal de komende dagen mededelingen doen over de programmering en speelplaats van de wedstrijden die in Colombia zouden worden afgewerkt, aldus een korte verklaring van de bond.

Colombia’s eigen regering wilde graag laten zien dat alles in het land in orde was en dat eventuele problemen op tijd zouden worden opgelost om het toernooi veilig te kunnen organiseren, maar met COVID-19 nog steeds aanwezig en het gebrek aan bewijs dat de politieke onrust aan het bedaren was, vochten ze een verloren strijd.

In Colombia gaan al wekenlang in diverse steden duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het beleid van de regering van president Iván Duque. Ze eisen onder meer beter onderwijs, betere gezondheidszorg en meer veiligheid. De politie treedt hardhandig op tegen de betogers. Bij de gewelddadigheden kwamen al tientallen mensen om het leven en vielen meer dan vijfhonderd gewonden.

De details over de locaties en de logistiek van de verplaatsing van het toernooi naar Argentinië zijn nog niet gladgestreken, en ook daar vormt COVID-19 een ernstig probleem. Op dit moment heeft het land te kampen met een tweede coronagolf. De Argentijnse president Alberto Fernandez, die onlangs opnieuw een strenge lockdown afkondigde, maande eind vorige maand al tot voorzichtigheid. “Ik wil het feest niet verknallen, maar wij zullen hiermee heel voorzichtig moeten omgaan. De coronacijfers stijgen niet alleen in Argentinië en Colombia, maar in het merendeel van het continent. De gezondheidszorg komt daardoor steeds meer onder druk te staan.”

Bron :
Foto:Conmebol