Colombia heeft in zes maanden 7.585 hectare bos verloren aan ontbossing

Colombia heeft dit jaar 7.585 hectare verloren door ontbossing, wat overeenkomt met 8.925 voetbalvelden, terwijl 117 mensen voor het gerecht zijn gebracht voor milieumisdrijven, aldus het bureau van de procureur-generaal op woensdag.

“Dankzij de acties van het Openbaar Ministerie, in coördinatie met de veiligheidstroepen, konden 7.585 ontboste hectaren, gelijk aan 8.925 reglementaire voetbalvelden, worden ingepalmd”, aldus het Openbaar Ministerie in een verklaring.

Het parket meldde ook dat tot dusver dit jaar 117 mensen zijn gearresteerd en vervolgd voor milieudelicten in 48 operaties tegen ontbossing, illegale exploitatie van mineralen, handel in wilde dieren en illegale exploitatie van natuurlijke hulpbronnen.

In totaal zijn “21 van deze operaties, die hebben geleid tot de vervolging van 55 personen, gericht tegen de roofdieren van het Amazonegebied, de natuurreservaatzones en de Nationale Natuurparken”, volgens informatie van het bureau van de procureur-generaal.

Wat de illegale mijnbouw betreft, deelde hij mee dat zij 21 operaties hebben uitgevoerd, waarvan er 59 gevangen zijn genomen, in Amazonas, Antioquia, Atlántico, Bolívar, Boyacá, Caquetá, Cundinamarca, Chocó, Córdoba, Meta, Santander, Norte de Santander, Valle del Cauca en Sucre.

“In dit werk zijn degenen die bij milieudelicten betrokken zijn, vervolgd. Tot dusver zijn maatregelen opgelegd met het oog op de onteigening (onteigening) van activa ter waarde van bijna 3 miljard pesos (ongeveer 770.000 dollar),” aldus het openbaar ministerie in zijn verslag.

Een van de meest recente tegenslagen voor de illegale mijnbouw werd toegebracht door de autoriteiten in het regenachtige jungledepartement Chocó, grenzend aan Panama, waar mannen van Clan del Golfo, naar verluidt de grootste criminele bende van het land, goud aan het delven waren in een zijrivier van de Atrato.

“Tijdens de procedure werd een ernstig effect op de waterbron geconstateerd, als gevolg van het storten van arseen, kwik, nikkel en lood, naast andere giftige elementen die worden gebruikt om goud te winnen, alsmede de verandering van de bodem en de vernietiging van de vegetatie met zware machines,” aldus het Openbaar Ministerie.

Acht graafmachines en drie zuigmotoren werden op een gecontroleerde manier vernietigd.

De Colombiaanse regering beschouwt illegale mijnbouw, evenals drugshandel, als twee misdaden die voeding geven aan illegale gewapende groeperingen die onder meer het milieu ernstig schaden, maatschappelijke leiders vermoorden en de veiligheidstroepen aanvallen.

De rivier de Atrato is door het Colombiaanse Constitutionele Hof uitgeroepen tot een rivier die speciale bescherming, behoud, onderhoud en herstel behoeft.

De rivier heeft een lengte van bijna 720 kilometer, waarvan 560 kilometer bevaarbaar is voor schepen tot 200 ton, en mondt uit in de Golf van Urabá in de Atlantische Oceaan.

Bron :
Foto:eltiempo.com