Colombia heeft ’s werelds grootste variëteit aan vlindersoorten

Colombia herbergt de grootste verscheidenheid aan vlinders ter wereld, ongeveer 20 procent van alle bekende soorten, volgens een op dinsdag gepubliceerde studie van het Natural History Museum in Londen.

Een internationaal team van wetenschappers catalogiseerde 3.642 soorten en 2.085 ondersoorten en registreerde ze in een document getiteld “Checklist van Colombiaanse Vlinders”.

Meer dan 200 vlindersoorten komen alleen in Colombia voor, aldus Blanca Huertas, de senior conservator van de vlindercollectie van het Natural History Museum in Londen, die deel uitmaakte van het onderzoeksteam.

Project onderzoekers reisden veel in Colombia, analyseerden meer dan 350.000 foto’s, en bestudeerden informatie die sinds het einde van de 18e eeuw is verzameld, zei het museum.

“Colombia is een land met een grote diversiteit aan natuurlijke habitats, een complexe en veelzijdige geografie en een bevoorrechte locatie in het uiterste noordoosten van Zuid-Amerika,” luidt het rapport gedeeltelijk.

“Deze factoren, gevoegd bij de geringe aanwezigheid van de openbare orde in bepaalde regio’s in de vorige eeuw, heeft tot nu toe de vooruitgang van het veldonderzoek beperkt”.

Colombia heeft meer dan een halve eeuw van gewapende conflicten achter de rug, waarbij sommige gebieden worden gecontroleerd door linkse guerrilla’s, rechtse paramilitaire groepen of drugsbaronnen, en met weinig aanwezigheid van de regering.

Het beschermen van vlinders in Colombia zal ook helpen om de bossen en andere, minder sympathieke soorten te beschermen, aldus Huertas.

Tussen 2000 en 2019 verloor Colombia bijna 2,8 miljoen hectare bos, evenveel als de oppervlakte van België, volgens het Nationale Ministerie van Planning.

Bron :
Foto:Over 7 million views! Flickr