Colombia heropent grens met Venezuela na 14 maanden

Colombia is woensdag begonnen met wat de Colombiaanse regering een geleidelijke opening van de grens met Venezuela noemde. De gefaseerde heropening van de grens komt na een sluiting van 14 maanden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Colombia, waarvan de poreuze grens met Venezuela ongeveer 2.220 km lang is, is de belangrijkste bestemming voor Venezolanen die de sociale en economische crisis van hun land ontvluchten. De twee landen onderhouden geen diplomatieke betrekkingen.

Volgens een resolutie van het Colombiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken werd de geleidelijke openstelling van de grensovergangen over land en over de rivieren toegestaan vanaf dinsdag op woensdag. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat de gezondheidsmaatregelen in het kader van de COVID-19-pandemie die door het Colombiaanse ministerie van Volksgezondheid zijn vastgesteld, tijdens de grensovergangen moeten worden nageleefd.

Colombia had zijn grenzen in maart 2020 gesloten en heropende zijn grenzen met Brazilië, Ecuador, Peru en Panama op 19 mei.

Ongeveer 1,7 miljoen Venezolanen verblijven in Colombia. Dat aantal zou de komende maanden kunnen stijgen na een beslissing van de Colombiaanse regering van president Ivan Duque om Venezolaanse migranten een tijdelijke beschermingsstatus van 10 jaar te verlenen.

De grens tussen de beide landen is een precair onderwerp. Colombia beschuldigt de regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro ervan onderdak te bieden aan voormalige FARC-rebellen die een vredesakkoord uit 2016 verwerpen, alsook aan guerrillastrijders van het nationale bevrijdingsleger (ELN). Venezuela beschuldigt Duque ervan samen te spannen om Maduro omver te werpen met steun van de Verenigde Staten.

Bron :
Foto:Oscar Perez