Colombia het derde land in de wereld met meeste vluchtelingen

Conflicten en natuurrampen hebben vorig jaar miljoenen mensen uit hun huizen verdreven, waardoor het totale aantal binnenlandse ontheemden een recordhoogte van bijna 60 miljoen heeft bereikt. Dat blijkt uit een studie die donderdag gepubliceerd werd door twee ngo’s waaruit blijkt dat Colombia op de derde plaats staat.

In 2021 waren er 59,1 miljoen binnenlandse ontheemden, van wie bijna de helft jonger dan 18 jaar, aldus het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) en de Noorse Raad voor Vluchtelingen (NRC).

Volgens het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) en de Noorse Raad voor Vluchtelingen (NRC) waren in 2021 in totaal 59,1 miljoen mensen die hun land moesten verlaten, waarin de vluchtelingen naar het buitenland niet zijn meegerekend.

Syrië , met 6,7 miljoen ontheemden eind 2021, blijft het land met de meeste vluchtelingen. Ze worden gevolgd door de Democratische Republiek Congo (5,3 miljoen), Colombia (5,2 miljoen) en Afghanistan en Jemen (4,3 miljoen).

De situatie in Colombia is bijzonder dramatisch geworden door de verplaatsing van burgers en mensen uit andere landen die de moeilijke economische omstandigheden ontvluchten en het gebrek aan politieke vrijheden, vooral in Venezuela .

Reeds in andere studies, zoals een van het kantoor van de Colombiaanse Ombudsman, meldt wat er in 2021 is gebeurd. In de eerste helft van 2021 meldde het kantoor ongeveer 27.435 ontheemden in Colombia, 177% meer dan in 2020, voornamelijk aan de kant van de Stille Oceaan, waar illegale groepen actief zijn die strijden voor territoriale controle en drugshandel. .

In haar Bulletin over gedwongen menselijke mobiliteit had de Ombudsman gemeld dat er in totaal “65 massale ontheemdingsgebeurtenissen” waren waarbij 27.435 mensen uit 8.982 gezinnen werden getroffen.

“In 2020 waren er tussen januari en maart 33 gebeurtenissen van massale verplaatsing, wat betekent dat er in 2021 een stijging is van 96%,” voegde het bureau van de Ombudsman eraan toe.

“Verscheurd door bijna zes decennia van interne strijd, dacht Colombia zijn ergste bladzijde van oorlog te hebben omgeslagen met de ontwapening van de paramilitairen (2006) en de Farc-guerrilla’s (2017) na de ondertekening van een historisch vredesakkoord in 2016,” schreef de krant El Tiempo.

“Maar een nieuwe cyclus van geweld treft het platteland, met een explosie van groepen die de staat inhalen bij het heroveren van gebieden die zijn achtergelaten door voormalige rebellen,” voegde de krant er aan toe.

In een verklaring verklaarde de VN dat het “geweld tegen gemeenschappen, mensenrechtenactivisten, sociale en gemeenschapsleiders, alsook voormalige strijders van de FARC, een situatie is die de laatste weken is verergerd”.

Nu zeggen deze twee mensenrechtencentra dat het aantal gestaag groeit, met 55 miljoen mensen op de planeet in 2020.

De situatie “is nog nooit zo slecht geweest”, zei NRC-secretaris-generaal Jan Egeland, en zegt “de wereld is uit mekaar aan het vallen”.

“De situatie is in feite veel, veel erger dan dit recordaantal doet vermoeden. De wereldleiders moeten een ommekeer in hun denken teweegbrengen om conflicten te voorkomen en op te lossen en een einde te maken aan deze escalatie van menselijk lijden”, aldus Egeland.

Het cijfer van 2021 is het op één na hoogste in tien jaar, na 2020, toen een recordaantal ontheemden werd geteld als gevolg van een reeks natuurrampen. “Het jaar 2022 ziet er somber uit, onder meer door de oorlog in Oekraïne”, waarschuwde IDMC-directeur Alexandra Bilak op een persconferentie.