Colombia huldigt het grootste windmolenpark van het land in

President Iván Duque heeft vrijdag het windmolenpark Guajira 1 ingehuldigd, het grootste van het land, gebouwd door het Spaanse bedrijf Elecnor en gelegen in Cabo de la Vela, het noordelijkste punt van Zuid-Amerika.

Dit windmolenpark, dat 10 windturbines telt en een investering had van meer dan 75.000 miljoen pesos (ongeveer 18,9 miljoen dollar), is het eerste van een totaal van 16 die in het departement La Guajira zullen worden gevestigd en zal naar verwachting in het eerste kwartaal van het jaar commercieel operationeel worden.

Duque benadrukte dat Guajira 1 in de lijn ligt van de doelstelling van het land om tegen 2050 koolstofneutraal te worden. “Velen dachten dat dit luchtfietserij was,” zei de president, die eraan herinnerde dat de eerste veiling voor de concessie “slecht verliep”.

Volgens Duque “hebben we vandaag echter bereikt dat Colombia van die beginnende 28 megawatt aan geïnstalleerde hernieuwbare energiecapaciteit die we in augustus 2018 hadden, naar 2.800 megawatt vandaag is gegaan”.

Guajira 1, dat 5,5 hectare beslaat, zal worden gevolgd door de Alpha en Beta complexen, in handen van het Portugese EDP, die veel groter zullen zijn dan dit eerste complex, aangezien het naar verwachting 90 windturbines zal hebben die 504 megawatt aan energie produceren.

Gezien de situatie in La Guajira, de meest woestijnachtige regio van het land die grenst aan Venezuela en de Caribische Zee, zijn er volgens de regering “windsnelheden die het dubbele bedragen van het wereldgemiddelde”, waardoor een constante energieproductie mogelijk wordt en een vermogen van 20 megawatt kan worden bereikt, wat overeenkomt met het verbruik van bijna 33.300 Colombiaanse gezinnen.

La Guajira is de thuishaven van Colombia’s grootste inheemse bevolking, het Wayúu-volk, en is een van de armste gebieden van het land, als gevolg van de droogteproblemen, maar ook door de talrijke winningsprojecten in het departement.

Dit gebied, dat van oudsher geteisterd wordt door ondervoeding en honger onder kinderen en waar het grootste deel van de bevolking geen toegang heeft tot drinkwater, genereert 90 % van Colombia’s niet-hernieuwbare energie, met windmolenparken en zonnepanelen, en gas- en oliereserves voor de kust.

In La Guajira zijn er meer dan vijftig windmolenparken, in handen van bijna een dozijn multinationals zoals het Spaanse Elecnor en het Italiaanse Enel, die dit jaar naar verwachting 2.188 megawatt aan elektriciteit zullen produceren.

Bron :
Foto:holanews.com