Colombia is het derde grootste bierdrinkende land van Latijns-Amerika.

Met 48 liter per persoon per jaar is Colombia de derde grootste consument van bier in Latijns-Amerika volgens het internationaal bureau voor marktonderzoek Euromonitor. Het land wordt alleen overtroffen door Brazilië met 64,9 liter en Mexico met 52,1 liter.

De voorkeur voor het bier heeft met name de verkoop van de ambachtelijke en geïmporteerde bieren gestimuleerd en de grote supermarkten zijn hier verantwoordelijk voor. In bijvoorbeeld supermarkt Carulla is de verkoop van ambachtelijke bieren in 2018 met meer dan 35% gegroeid en vandaag de dag vertegenwoordigt dit 33% van de verkoop van alcoholische dranken van de supermarktketen.

Geschat wordt dat de Colombianen elk jaar een omzet van 9,3 miljard pesos aan bier consumeren, wat neerkomt op een bijdrage van 1% van het bruto binnenlands product (BBP).

Ambachtelijke bier, dat 20 jaar geleden op de markt kwam, heeft een flinke opmars gemaakt in Colombia. Deze tendens is ook te merken tijdens de derde versie van de bierbeurs Expocervezas, die van 18 tot 21 oktober in het winkelcentrum Unicentro in Bogotá wordt gehouden. Volgens directeur van Expocervezas, John Tello, zijn er nu 60 merken en meer dan 200 nationale biertjes op de beurs. Van blond bier, Pale ale tot bruin bier uit onder andere Duitsland, Australië, België, Brazilië, China, Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Nederland, Italië, Japan, Mexico, Portugal, Tsjechië en Rusland. “De biermarkt in Colombia wordt steeds dynamischer, we hebben niet alleen meer merken uit verschillende delen van de wereld, maar ook meer nieuwe nationale producten”, zegt John Tello.