Colombia is wereldwijd de grootste producent en exporteur van Physalis

Physalis, ook wel bekend onder de naam goudbes, is het op één na meest geëxporteerde exotische fruit van Colombia. Volgens cijfers van het Colombiaanse Bureau van de Statistiek (DANE) exporteert het land de goudbessen naar 17 landen, waaronder Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Arabische Emiraten, Brazilië, Frankrijk, België, Canada, Duitsland, de Verenigde Staten en Nederland. De export groeide in 2022 tot nu toe met 18%, in navolging van de trend die al in 2021 werd waargenomen. Ook de prognoses voor de toekomst zijn positief.

De uitvoer van verse goudbessen (in Colombia uchuva genaamd) is het resultaat van het werk van hardwerkende landbouwers in de departementen Cundinamarca, Antioquia, Boyacá en Nariño.

“In de eerste helft van 2021 zagen we een stijging van 15% in de export van physalis dankzij de heropening van de horeca, die bijna 40% van onze omzet in het buitenland vertegenwoordigt. We bevinden ons eigenlijk nog in een beginstadium wat de bekendheid van dit fruit op de exportmarkten betreft. We hebben het voordeel dat we jaarrond fruit van hoge kwaliteit kunnen oogsten en dat we physalis toegevoegde waarde kunnen bieden met producten zoals jam en smoothies”, zegt Alejandro Ángel, CEO van Caribbean Exotics en voorzitter van het Physalis Exportcomité van de Nationale Vereniging voor Buitenlandse Handel (Analdex).

Flavia Santoro Trujillo, voorzitter van ProColombia, het overheidsagentschap dat belast is met de bevordering van de Colombiaanse export en buitenlandse investeringen in Colombia, bevestigde de leidende positie van dit product. “Colombia is wereldwijd de grootste producent en exporteur van dit fruit. We hebben belangrijke stappen gezet in de internationale promotie van het fruit, waarbij we de sector vooral begeleiden op relevante internationale beurzen. Dit jaar staan we op Fruit Attraction, een van de belangrijkste AGF-beurzen in Europa, die van 5 tot en met 7 oktober in Madrid wordt gehouden. We zullen er deelnemen met 10 bedrijven die fruit exporteren, waaronder de belangrijkste exporteurs van physalis van Colombia.”

Bron :
Foto:extrategiamedios.com