Colombia kanshebber voor de Nobelprijs voor de Vrede

Wie wint dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede? Colombia kan volgende week een Nobelprijs voor de Vrede ontvangen als gevolg van het bereiken van een vredesakkoord dat een einde heeft gebracht aan een conflict dat al meer dan 50 jaar heeft geduurd en ruim 220.000 mensen het leven heeft gekost.

De prijs kan worden gedeeld door de Colombiaanse president Juan Manuel Santos en de marxistische FARC-leider Rodrigo Londoño alias Timochenko, vanwege het ondertekenen van een vredesakkoord op 26 september dat een einde brengt aan een oorlog dat bijna een kwart miljoen mensen het leven heeft gekost.

“Het vredesakkoord is een van de meest voor de hand liggende vredesprijs die ik ooit heb gezien”, zegt Asle Sveen, een historicus die de nobelprijzen nauwkeurig volgt. Hij zei wel dat de prijs kan afhangen van de uitslag van het referendum over het vredesakkoord op 2 oktober.

Het zou de eerste prijs zijn voor Latijns-Amerika sinds de Guatemalteekse mensenrechtenactiviste Rigoberta Menchu die in 1992 een Nobelprijs voor de Vrede won.

Andere kandidaten voor de 8 miljoen Zweedse kronen ( 831.000 euro) aan prijzengeld is Svetlana Gannushkina. Zij zet zich in Rusland in voor de rechten van migranten, waaronder vluchtelingen.

De hulporganisatie Witte Helmen is ook een kanshebber voor hun inzet bij de redding van burgers in de Syrische burgeroorlog. De organisatie is al onderscheiden met de Right Livelihood Award, de ‘alternatieve Nobelprijs’.

De Griekse eilandbewoners die Syrische vluchtelingen hebben geholpen te redden of de onderhandelaars van een deal over het nucleaire programma van Iran of NSA-klokkenluider Edward Snowden zijn mogelijke kanshebbers.

Kristian Berg Harpviken, directeur van het Peace Research Institute Oslo (PRIO), heeft Gannushkina als zijn favoriet, met Colombia als tweede. “Een prijs voor Gannushkina zou een achterstallige berisping zijn aan het adres van president Vladimir Poetin vanwege de Russische beperkingen op de mensenrechten en de annexatie van de Oekraïense regio Krim in 2014”, aldus Harpviken.

Een award voor Colombia zou de prijs terugschuiven naar de tradities van vrede maken door individuen in plaats van organisaties. Het vijf man sterke Nobel comité, bestaande uit een aantal voormalige politici, is wellicht ook beïnvloed, omdat Noorwegen heeft geholpen bij de onderhandelingen van het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC.

Of Colombia de Nobelprijs voor de Vrede daadwerkelijk gaat winnen dit jaar is even afwachten. De winnaar wordt op 7 oktober bekend gemaakt.