Colombia levert beruchte drugsbaron Otoniel uit aan VS

De opgepakte Colombiaanse drugsbaron Dairo Antonio Usuga, alias “Otoniel”, is woensdag uitgeleverd aan de Verenigde Staten, zo verklaarde president Iván Duque

De leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo werd op 23 oktober vorig jaar opgepakt in de jungle in het noordwesten van Colombia bij een grootschalige gezamenlijke operatie van de politie en het leger .

Volgens Duque “triomfeert de wet” met de uitlevering van Usuga. Duque noemt hem “een van de gevaarlijkste drugshandelaren en criminelen ter wereld, kindermisbruiker, moordenaar van maatschappelijke kopstukken en politieagenten”. Usuga zat vast in Bogota en werd via een militair vliegveld overgebracht naar de VS. Duque vergeleek de arrestatie van Otoniel in oktober vorig jaar met de val van Pablo Escobar, de leider van het Medellín-kartel die in 1993 werd doorgeschoten door de politie.

Otoniel droeg een kogelvrij vest en een helm toen hij aankwam op een luchtmachtbasis in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Daar werd hij door de Colombiaanse politie op een vliegtuig gezet. De Amerikanen wilden Otoniel graag ingerekend zien en loofden al eerder een beloning van 5 miljoen dollar (4,7 miljoen euro) uit voor informatie over zijn verblijfsplaats.

De Colombiaanse autoriteiten houden de vijftigjarige Otoniel verantwoordelijk voor de dood van honderden leden van de Colombiaanse veiligheidstroepen. In de Verenigde Staten wordt hij gezocht voor misdrijven als drugshandel, samenzwering en illegaal wapenbezit.

De advocaten van Otoniel hadden gepleit om Otoniel toe te laten treden tot het tribunaal voor speciale rechtspraak voor de vrede (JEP) om daar een bekentenis af te leggen. Volgens de advocaten van de beruchte drugshandelaar was hij decennialang met zijn loopbaan bij guerrilla’s en paramilitaire groeperingen onderdeel van het binnenlandse conflict. Critici zagen het als een geplande “manouvre” om niet te worden uitgeleverd en de benadering tot het vredesgerechtshof om “het (uitleverings)proces met juridische acties te belemmeren”.

De drugsbaron zal volgens Duque na het uitzitten van zijn straf in de VS terugkeren naar Colombia om ook daar „te boeten voor zijn misdaden”. Eerder vorig jaar werd zijn zus Nini Johana Úsuga al gearresteerd en uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Bron :
Foto:bluradio.com