Colombia levert opgepakte drugsbaron uit aan VS

Drugsbaron Dairo Antonio Usaga, beter bekend als Otoniel, zal uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten. Hij werd na een grote klopjacht afgelopen weekend opgepakt en wordt verdacht van drugssmokkel, moord, ontvoering en afpersing. Otoniël is de grootste cocaïnehandelaar van Zuid-Amerika en stond op de most wanted-lijst van de Verenigde Staten.

Colombia is van plan om de leider van drugsbende Clan del Golfo en de grootste drugsbaas van het land, uit te leveren aan de Verenigde Staten, waar Otoniel gezocht wordt op basis van een aantal aanklachten.

Otoniel, werd zaterdag door de Colombiaanse strijdkrachten gevangen genomen tijdens een operatie in de regio Uraba in het departement Antioquia. Bij de inval waren meer dan 500 leden van de Colombiaanse speciale strijdkrachten en 22 helikopters betrokken.

De Colombiaanse regering zal een verzoekschrift indienen bij het Hooggerechtshof van het land om Otoniel uit te leveren aan de Verenigde Staten, vertelde de minister van Justitie Wilson Ruiz zondag aan de pers, en voegde eraan toe dat het proces vier weken in beslag zou kunnen nemen.

“Uitlevering wacht op allen die internationale misdaden begaan,” vertelde minister van Defensie Diego Molano aan journalisten in Necocli, dicht bij de plaats waar Otoniel, 50, werd opgepakt.

Otoniel wordt ervan beschuldigd honderden tonnen cocaïne per jaar te exporteren en stond al jaren op de opsporingslijst van de Amerikaanse Drug Enforcement Agency. De Amerikaanse autoriteiten hadden 5 miljoen dollar geboden voor informatie die tot zijn aanhouding zou leiden.

Het hoofd van de Colombiaanse politie, generaal Jorge Vargas, zei dat veel van de informatie die tot de arrestatie van Otoniel heeft geleid, afkomstig was van leden van de Clan del Golfo.

“Veel mensen van de Clan del Golfo hebben hem verraden,” zei Vargas.

Otoniel verhandelde tot 200 ton cocaïne per jaar met de Clan del Golfo, en is verantwoordelijk voor de dood van meer dan 200 leden van de Colombiaanse veiligheidstroepen, zei het ministerie van Defensie in een verklaring.

De Colombiaanse autoriteiten lanceerden in 2016 operatie Agamemnon om Clan del Golfo ten val te brengen, waarbij het leger tientallen van zijn kopstukken doodden en gevangen namen, achter zijn financiën aangingen en hem dwongen om constant in beweging te blijven.

In 2017 werd een video gepubliceerd waarin Otoniel zijn voornemen aankondigde om zich aan justitie te onderwerpen, maar het plan is nooit uitgevoerd.

Bron :
Foto:lafm.com.co