Colombia meldt eerste gevallen van apenpokken

Colombia heeft zijn eerste drie gevallen van apenpokken bevestigd bij volwassenen die uit Europa waren gereisd en nu in quarantaine zijn, aldus het ministerie van Volksgezondheid van het land.

Donderdag 23 juni heeft het Nationale Gezondheidsinstituut (INS) 3 gevallen van apenpokken in Colombia bevestigd; in Bogotá zijn er twee mensen, met een reisgeschiedenis vanuit Europa en het contactopsporingswerk is al aan de gang om mogelijke nieuwe infecties uit te sluiten. Het derde geïdentificeerde geval bevindt zich in Medellín en voldoet aan isolatie en het traceren van contacten is voltooid.

Het virus komt van oorsprong voor in Afrika. Sinds enkele weken gaat het rond in voornamelijk Europese landen. Mensen kunnen het virus oplopen door nauw (huid)contact met iemand die het bij zich draagt. Naast kenmerkende bultjes op de huid kunnen patiënten last krijgen van koorts, hoofdpijn, rugpijn en gezwollen lymfeklieren. Meestal is het ziekteverloop vrij mild, maar bij complicaties kan de aandoening dodelijk zijn.

Argentinië was het eerste land in Latijns-Amerika dat gevallen van de ziekte meldde, gevolgd door Brazilië, Mexico, Venezuela en Chili.

Bron :
Foto:caracol.com.co