‘Colombia moet internationale hulp krijgen voor vluchtelingenstroom Venezuela’

Colombia moet internationale hulp krijgen voor de vele vluchtelingen uit Venezuela, dat zegt de VN.

De directeur van het VN Wereldvoedselprogramma deed de oproep tijdens een bezoek aan de Colombiaanse grensstad Cucutá. Volgens hem steken dagelijks tienduizenden mensen de grens over op zoek naar eten.

“Ik doe deze oproep, want het is absoluut een catastrofe. Er voltrekt zich een humanitaire ramp in Colombia. Ik doe deze oproep aan alle grote landen wereldwijd. In de hoop dat ze hulp zullen bieden, want dat is absoluut noodzakelijk. Het moet nu gebeuren. Dit kan de regio destabiliseren. We moeten Colombia steunen bij de hulp aan onschuldige mensen. NU!”, zei David Beasley in Cucutá.

Beasley wil met Colombia aan een plan wil werken om voedsel te leveren voor de vluchtelingen. De directeur van het VN Wereldvoedselprogramma heeft de Verenigde Staten en andere landen om hulp gevraagd.

In Venezuela heerst een zware economische en politieke crisis met gevolg dat honderdduizenden mensen het land willen ontvluchten. Er is een groot tekort aan levensmiddelen waardoor de Venezolanen de grens van Colombia oversteken om voedsel en medicijnen te kopen. President Maduro noemde humanitaire hulp eerder een poging om zijn bewind te ontregelen.