Colombia houdt hoop op deelname WK na overwinning op Bolivia

De nationale voetbalploeg van Colombia heeft donderdag opnieuw gewonnen door Bolivia met 3-0 te verslaan en zo de hoop op het WK van 2022 in Qatar levend te houden. Ze zijn echter nog steeds afhankelijk van andere resultaten om de play-offs voor de Wereldbeker te halen.

Het Colombiaans elftal had niet meer gewonnen sinds september, toen ze Chili met 3-1 versloegen in het Metropolitano stadion in Barranquilla. Ze kwamen ook weer op het scorebord na zeven wedstrijden (684 minuten).

De eerste helft van de wedstrijd verliep zoals verwacht, met Colombia dat de tegenstander domineerde en probeerde de ruimte te vinden om de spitsen één-op-één te geven. Het dubbele blok van de Boliviaanse ploeg in de verdediging maakte het echter moeilijk om het eerste doelpunt te vinden.

Vroeg in de wedstrijd had Juan Guillermo Cuadrado een kans, na een pass van James Rodriguez vanuit het midden van het veld, maar die werd geblokkeerd door een verdediger in het strafschopgebied.

Het doelpunt, dat een einde maakte aan een lange periode van 684 minuten zonder doelpunt, kwam in de 39e minuut, toen Juan Guillermo Cuadrado een voorwaartse beweging maakte vanuit het midden van het veld om Luis Díaz op links in stelling te brengen. Díaz controleerde de bal en sneed terug naar het midden, omspeelde Marc Enoumba voordat hij een voorzet langs de rechterpaal van doelman Ruben Cordano schoot.

Een paar minuten na het doelpunt van de Liverpool-speler scoorde Daniel Munoz bijna de tweede, nadat de bal tegen de paal was geknald na een afbuiging van de Boliviaanse doelman.

In de tweede helft begon de ploeg van Reinaldo Rueda de mobiliteit en de aanwezigheid op de helft van de tegenstander te verliezen, maar ze kwamen terug in de wedstrijd en werden gevaarlijk van halve afstand.

Het tweede doelpunt kwam op naam van Miguel Borja, na een assist van de man van de wedstrijd, Luis Díaz, die de Junior-speler aan de linkerkant in het midden van het strafschopgebied aanspeelde en de bal in de bovenhoek kopte (72′).

Er kwam echter nog een thriller aan in de 92e minuut na een voorzet van Juan Fernando Quintero uit een set-up. Jefferson Lerma’s schot raakte in eerste instantie de paal, maar Mateus Uribe profiteerde van de rebound en kopte de 3-0 binnen.

Colombia moest winnen om nog kans te maken op een ticket voor het WK en deed dat dus ook. Plek één tot en met vier in de Zuid-Amerikaanse poule gaat naar het WK, terwijl plek vijf play-offs moet spelen. Door de overwinning op Bolivia staat Colombia nu zesde en kan het land niet meer hoger eindigen dan die vijfde plaats.

Colombia moet in de volgende en laatste speelronde hopen op puntenverlies van nummer vijf Peru tegen laagvlieger Paraguay, terwijl Colombia zelf dan in een uitwedstrijd dient te winnen van hekkensluiter Venezuela.