Colombia naar stembus voor tweede ronde presidentsverkiezingen

In Colombia wordt vandaag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. De conservatieve kandidaat Iván Duque neemt het op tegen de linkse Gustavo Petro. In de eerste ronde wist geen van hen een meerderheid van de stemmen te halen.

Op zondag 27 mei brachten de Colombianen in de eerste ronde hun stem uit voor een president, maar had een tweede ronde nodig, omdat geen enkele kandidaat de meerderheid boven de 50% behaalde.

Ongeveer 36 miljoen Colombianen zijn kiesgerechtigd en kunnen hun stem uitbrengen op een van de twee kandidaten of een blanco stem. De rechtse kandidaat Iván Duque is geen felle voorstander van het vredesakkoord tussen de voormalige guerrillabeweging en de Colombiaanse regering. Gustavo Petro wil juist vasthouden aan het akkoord dat Santos met de FARC in november 2016 heeft gesloten.

Duque wil het vredesakkoord met de linkse guerrillabeweging FARC aanpassen, maar aangezien dat erg lastig is wordt verwacht dat hij er alles aan zal doen om de implementatie daarvan te vertragen. De rechtse politicus vindt dat er in het akkoord teveel tegemoetkomingen aan de FARC zijn gedaan. Hij wil dat voormalig FARC-kopstukken berecht moeten worden voor oorlogsmisdaden. Daarnaast wil hij de strijd tegen drugs opvoeren en promoot hij een neoliberaal economisch model dat sterk inzet op het aantrekken van buitenlandse investeerders.

De opkomst bij de verkiezingen is van oudsher laag: in de tweede ronde van de laatste presidentsverkiezingen in 2014 stemde 48 procent.