Colombia onderzoekt mogelijk moordcomplot op president Duque

De Colombiaanse autoriteiten onderzoeken een mogelijk complot waarbij Venezolanen betrokken zijn om president Ivan Duque te vermoorden, zei de minister van Buitenlandse Zaken zaterdag.

De Colombiaanse Minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes zei dat de Colombiaanse geheime inlichtingendienst signalen heeft opgevangen over een vermeend plan om president Duque te doden. Holmes zei dat de arrestatie in de afgelopen dagen van drie Venezolanen die over wapens beschikten, de bezorgdheid van de autoriteiten heeft versterkt.

Het Colombiaanse radiostation Blu Radio meldde dat de Venezolanen deze maand gearresteerd zijn in de noordelijke Caribische steden Valledupar en Barranquilla. Ze hadden een aanvalsgeweer met een telescopisch bereik, een 9 mm mini-Uzi en een Stungranaat in hun bezit.

Holmes deed een beroep op Colombianen om informatie te delen die de veiligheid van de president in gevaar zou kunnen brengen. Hij bedankte ook de medewerking van niet-geïdentificeerde buitenlandse inlichtingendiensten voor hun bijdrage aan de bescherming van Duque.

Duque, die in augustus is aangetreden, heeft zich er in Latijns-Amerika sterk voor gemaakt om de socialistische regering van Venezuela te isoleren en de tweede ambtstermijn van de Venezolaanse president Maduro, die volgende maand start, als onwettig te verklaren, aangezien Maduro zijn greep op de macht wil verstevigen te midden van een verwoestende economische crisis die miljoenen Venezolanen doen vluchten om te ontsnappen aan wijdverbreide voedseltekorten en hyperinflatie. Er was geen onmiddellijke reactie van de regering van Venezuela.