Colombia onderzoekt stoffelijke resten van 416 mogelijke slachtoffers van binnenlandse conflict

Een speciaal team van onderzoekers heeft woensdag verklaard dat zij zullen proberen 416 menselijke overschotten die in een noordwestelijke Colombiaanse stad zijn gevonden te identificeren om vast te stellen of zij slachtoffers zijn geweest van het langdurige binnenlandse conflict van het land.

De stoffelijke resten, gevonden op een begraafplaats in Puerto Berrio, in het departement Antioquia, zaten in “zakken en emmers” en liepen het risico “door elkaar gehaald te worden en vatbaar te zijn voor bederf”, vertelde Marina Monzon, het hoofd van het onderzoeksteam.

Het team, dat vermiste personen opspoort (Unidad de Búsqueda de Personas dadas por Desaparecidas: UBPD), werd gevormd als een humanitaire overheidsinstelling als onderdeel van het vredesakkoord van 2016 met de FARC, toentertijd de grootste linkse guerrillagroep van het land.

Zij schatten dat zo’n 120.000 mensen vermist zijn geraakt in de vijf decennia van gewelddadige onrust in Colombia.

De onderzoekers verplaatsten de stoffelijke overschotten naar een veilige locatie en zullen binnenkort proberen om ze te identificeren, zei het onderzoeksteam.

“Onder de lichamen die werden verplaatst, vertoonden ten minste 104 letsels die kunnen duiden op een gewelddadige dood,” zei Monzon in een verklaring.

Inwoners van steden aan de rivier Magdalena zoals Puerto Berrio hebben in het verleden lichamen opgepakt die in de rivier waren gevonden en ze begraven als niet-geïdentificeerde personen.

Naast de 416 lichamen “zijn er andere lichamen op de La Dolorosa begraafplaats in een knekelhuis en begraafplaatsen die ook van vermiste personen kunnen zijn,” luidde de verklaring.

Bron :
Foto:ubpdbusquedadesaparecidos.co