Colombia ontvangt zes dierenambulances voor bomhonden

De Amerikaanse miljonair en filantroop Howard Buffett heeft zes dierenambulances aan Colombia geschonken om bomhonden te helpen bij de ontmijningsoperaties van het Colombiaanse leger.

De zes nieuwe dierenambulances zijn speciaal ingericht om zorg te bieden voor bomhonden, die landmijnen opsporen in verschillende delen van het land, vooral waar illegale groepen illegale gewassen hebben.

Kolonel Jose Antonio Pérez, hoofd van het National Centrum tegen Explosieven en Mijnen zei dat de nieuwe dierenambulances “onze honden zullen ondersteunen bij militaire operaties in verschillende eenheden op het nationale grondgebied voor het opruimen van landmijnen.”

“We hebben nu de capaciteit om de honden in real time medisch hulp te bieden en om de kwaliteit van het leven en hun welzijn te verhogen”, voegde Pérez eraan toe. De voertuigen zijn ook zo ingericht om militairen of burgers te ondersteunen als ze worden getroffen.

Perez zegt dat op dit moment het Colombiaanse leger 1.690 gespecialiseerde honden heeft verspreid over het hele land die werken aan verschillende operaties. Dertien honden zijn dit jaar het slachtoffer geworden van landmijnen, waarvan er drie zijn gestorven. Volgens de Colombiaanse regering zijn er de afgelopen tien jaar meer dan 26.000 landmijnen geneutraliseerd, maar 7.000 militairen en 2.000 burgers zijn het slachtoffer geworden van deze geïmproviseerde explosieven.

De presentatie van de ambulances werd bijgewoond door Iker, een Belgische herder die 13 jaar lang deelnam aan militaire operaties en die vorig jaar zijn rechterbeen verloor toen hij in een mijnenveld in Catatumbo viel, maar het leven redde van 33 militairen. Pérez zei dat Iker een goed voorbeeld is van de kracht van een legerhond.

De kolonel zei dat illegale groepen de mijnen gebruiken als “een beschermingsmiddel, vooral in de teelt van illegale gewassen en in de commercialisering van cocaïne. De gebieden die het meest getroffen zijn door de aanplant van landmijnen zijn de departementen Norte de Santander, Santander, Arauca, Cauca, Valle del Cauca, Meta en Guaviare.

Volgens het Internationaal Comité van het Rode Kruis zijn tussen januari en juni van dit jaar 181 mensen in Colombia opgespoord die door de explosieven zijn getroffen. Van de geregistreerde slachtoffers zijn 126 burgers en 55 strijders van het openbaar gezag en gewapende groepen.

Bron :
Foto:elheraldo.co