Colombia ontwikkelt nieuw supervoedsel dat bijen beschermt tegen pesticiden

Nu elk jaar miljoenen bijenkolonies in de hele wereld sterven door vergiftiging van pesticiden, hebben Colombiaanse wetenschappers getracht de insecten te redden die van vitaal belang zijn voor de mens, aangezien een derde van de geconsumeerde gewassen bestuiving door bijen vereist.

Onderzoekers van de Faculteit Natuurwetenschappen van de Rosario Universiteit van Bogota hebben een supervoedsel ontwikkeld dat bijen beschermt tegen de negatieve effecten van de giftige stoffen in pesticiden.

Het supplement, dat in vloeibare of vaste vorm kan worden toegediend, wordt gedeponeerd op plaatsen in de buurt van bijenkorven waar bijen naar stuifmeel zoeken.

“Onze resultaten tonen aan dat voedingssupplementen de capaciteiten van leren en geheugen, motorische controle en zintuiglijke gevoeligheid van bijen beschermt,” vertelt Andre Riveros, universitair hoofddocent aan het departement Biologie van de universiteit.

Riveros voegt eraan toe dat het gepatenteerde product bijen behoedt voor door pesticiden veroorzaakte fysiologische veranderingen en gedragsveranderingen.

De wetenschappers hebben hun onderzoek gericht op honingbijen (Apis mellifera) en hommels (Bombus impatiens), die ’s werelds belangrijkste bestuivers zijn, aldus Riveros.

Ten behoeve van het onderzoek bouwde de Universiteit van Rosario in 2020 een bijenstal op haar hoofdkwartier, waarbij gebruik werd gemaakt van bamboeplanten in de opbouw.

“De opgerichte bijenstal is een voorbeeld van onze samenhang in de zoektocht naar manieren om bijen te beschermen,” legt Riveros uit.

De volgende stap is de overdracht van de verworven kennis, zodat investeerders het product kunnen ontwikkelen om het op de markt te brengen, aldus Riveros.

“Het doel is een alternatief te behalen binnen het bereik van de imkers, dat de uitdagingen van de boeren erkent en dat kan worden gecombineerd met andere strategieën om bijen te beschermen”, aldus de bioloog.

Hij benadrukt dat de afname van bestuivers niet alleen een negatieve invloed zou hebben op de kwantiteit, maar ook op de kwaliteit en diversiteit van voedsel.

Riveros voegt eraan toe dat pesticiden weliswaar noodzakelijk zijn om gewassen tegen plagen te beschermen, maar dat ze voor bestuivers fatale gevolgen hebben, zoals trillen, geheugenproblemen en een aangetast immuunsysteem.

Bron :
Foto:Terri Sharp