Colombia opent La Línea tunnel, de langste tunnel van Latijns-Amerika

Een van de belangrijkste infrastructuurprojecten in Colombia, de La Línea tunnel, is officieel geopend. President Ivan Duque was aanwezig bij de openingsceremonie.

“De La Línea tunnel is het belangrijkste werk in de geschiedenis van de techniek in het land, het is een zege voor alle arbeiders om een ​​droom van meer dan honderd jaar uit te laten komen”, zei de president tijdens de opening van het megaproject, dat de departementen Quindio en Tolima verbindt.

De president werd vergezeld door zijn vrouw, María Juliana Ruiz; de vicepresident Marta Lucía Ramírez; de minister van verkeer, Ángela María Orozco; en de directeur van het Nationaal Wegeninstituut (Invias), Juan Esteban Gil.

Directeur van Invías legde uit dat een project van zo’n omvang voor grote uitdagingen stond. “We hadden te maken met grondwater, grote lagen vulkanische as en acht geologische breuken – langs 3,2 kilometer van de 8,65 kilometer lange tunnel – die moesten worden behandeld en gestabiliseerd”.

Naast het herstellen van fouten in de tunnel onderging het project een tweede uitdaging vanwege financiële problemen tussen 2016 en 2018. Toen Iván Duque begon aan zijn presidentschap, beschikte de tunnel niet over de middelen voor de voltooiing ervan, de uitvoering was voor ongeveer 56 procent voltooid en de werkzaamheden werden gestaakt. In een later stadium werd het project weer hervat na een financiële injectie.

“In deze laatste twee jaren werden niet alleen de civiele werken van de tunnel voltooid op 8 februari, maar ook 44% van de hangende werkzaamheden, die klaar zijn om een moderne tunnel te leveren, uitgerust met geavanceerde technologie voor de exploitatie en veiligheid, die een positief effect zal hebben op het toerisme en de commerciële ontwikkeling van de koffiestreek en de connectiviteit van het land,” zei Gil.

Het totale project heet Cruce de la Cordillera Central (de oversteek van Cordillera Central) en bestaat uit twee componenten. Het eerste onderdeel is vrijdag door Duque geopend en bestaat uit:

• Tunnel La Línea (8,65 km).
• Tunnel piloto (8,5 km).
• Drie korte tunnels: tunnel 6, 343 meter lang; tunnel 7, 904 meter lang en tunnel 8, 627 meter lang.
• Vijf bruggen en 13,4 kilometer tweebaansweg die een wegpaar vormen met het huidige La Línea-traject. Om Cajamarca (Tolima) te verbinden met Calarcá (Quindío) zal het werken met twee banen in elke richting.

De La Línea tunnel is met zijn 8,65 kilometer lengte de langste tunnel van Latijns-Amerika. Voorheen had de Oriente tunnel (8,2 km), die de steden Medellín en Río Negro verbindt en in augustus 2019 werd geopend, de eer als langste tunnel van Latijns-Amerika. Colombia domineert in de top vijf van de langste tunnels in Latijns-Amerika. Op plaats 3 en 4 staan de Occidente tunnel (4,6 km) en de Buenavista tunnel (4,5 km). Op vijf staat de Las Raíces tunnel in Chili.

Het idee om de bergketen over te steken en het centrum van het land te verbinden met de Stille Oceaan bestaat al meer dan 100 jaar. Een van de eerste verwijzingen naar dit werk dateert uit 1918, tijdens de regering van Marco Fidel Suarez. Toen, in 1925 met Pedro Nel Ospina als president, werd een Frans bedrijf ingehuurd voor de spoorlijn en het beval een tunnel in de berg aan. Volgens de voorzitter van de academie voor geschiedenis van Quindio, Jaime Lopera, slaagden ze erin om 300 meter van een van de tunnelmonden te boren, maar het is niet bekend waar die zich bevindt.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co