Colombia passeert grens van 100.000 doden door COVID-19

Colombia heeft maandag met 648 doden een nieuw dagrecord sterfgevallen door het coronavirus geregistreerd en passeert daarmee de grens van 100.000 doden door COVID-19. Sinds het begin van de pandemie, maart 2020, zijn 100.582 Colombianen overleden aan deze longziekte, maakte het Colombiaanse ministerie van Volksgezondheid bekend.

Colombia bevindt zich nu in een derde coronagolf die alle records verbreekt. Het hoogste aantal doden op één dag werd maandag bereikt terwijl op 4 juni het hoogste aantal besmettingen op één dag de 30.000 had gemarkeerd. Met deze zorgelijke situatie staat Colombia volgens worldometers.info op nummer 10 van de landen met het hoogste aantal besmettingen in de wereld. Op dezelfde positie staat het land in de lijst van de meeste doden door COVID-19.

Sinds 28 april zijn duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de regering van president Ivan Duque. De president legt de verantwoordelijkheid bij de burgers neer en zegt: “Meer dan 10.000 doden hadden voorkomen kunnen worden als deze demonstraties er de afgelopen zes of zeven weken niet waren geweest”, zei Duque in een verklaring.

De crisis heeft de woede onder de Colombiaanse bevolking vergroot: de demonstraties tegen een belastingherziening in verband met de pandemie zijn heviger geworden nu het land worstelt met stijgende infecties en sterfgevallen.

De gezondheidsautoriteiten hebben begin april een opleving van het virus vastgesteld en extra maatregelen genomen, zoals een avondklok in de grote steden. Echter, zijn deze maatregelen sinds kort weer opgeheven om de economie weer te doen opleven, waardoor de besmettingen en het dodental weer stijgen.

Bron :
Worldometers, presidencia.gov.co, Foto:lafm.com.co