Colombia sluit als eerste Latijns-Amerikaanse land aan bij NAVO

Voor het eerst in de geschiedenis zal een Latijns-Amerikaans land deel uitmaken van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Vrijdag maakte president Santos bekend dat Colombia zich zal aansluiten bij de NAVO.

“We zullen volgende week in Brussel – en dit is zeer belangrijk – de toetreding van Colombia tot de NAVO in de categorie van mondiale partner formaliseren, we zullen het enige land in Latijns-Amerika zijn met dit voorrecht”, kondigde president Juan Manuel Santos aan in een televisietoespraak aan de Colombiaanse bevolking. “De toetreding van Colombia tot de NAVO verbetert het imago van Colombia en stelt ons in staat om meer een grotere rol te spelen op het internationale toneel,” voegde Santos er aan toe.

Santos, die dit jaar zijn functie als president zal neerleggen, zal op 31 mei in Brussel een ontmoeting hebben met de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, om de accreditatie van Colombia als onderdeel van de militaire alliantie af te ronden.

NAVO
Het Noord-Atlantisch Verdrag, ondertekend door 29 staten, is een militair verdrag dat wederzijdse verdediging en samenwerking van de legers van de westerse landen regelt. Daarnaast heeft het taken zoals bestrijding van cybercrime, terrorisme, nucleaire proliferatie en anarchie . Mondiale partners zijn een categorie landen waarmee de NAVO op individuele basis samenwerkt buiten haar belangrijkste kaders. Naast Colombia vallen ook Landen zoals Afghanistan, Australië, Irak, Japan, de Republiek Korea, Mongolië, Nieuw-Zeeland en Pakistan onder het mondiale partnerschap.

OESO
President Santos maakte vrijdag ook bekend dat Colombia is toegelaten tot de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Dit is een samenwerkingsverband van 36 landen om sociaal en economisch beleid te bespreken, te bestuderen en te coördineren. De aangesloten landen proberen gezamenlijke problemen op te lossen en trachten internationaal beleid af te stemmen.