Colombia stelt nieuw budget en tijdschema vast voor waterkrachtcentrale Hidroituango

Volgens de laatste officiële prognoses zal de eerste turbine van de door problemen geplaagde stuwdam Hidroituango in juni volgend jaar in bedrijf worden genomen, wanneer het megaproject de laatste fase van de bouw ingaat.

Een tweede turbine zou in november 2022 in bedrijf worden genomen, terwijl de overige zes eenheden tussen 2023 en 2025 operationeel zouden moeten zijn, aldus president Iván Duque.

“Het project vordert in een versneld tempo”, verklaarde Duque tijdens een persconferentie, die eraan toevoegde dat de bouw nu voor 84,3% voltooid is.

De waterkrachtcentrale van 2,4 MW, die oorspronkelijk in december 2018 in gebruik zou worden genomen, heeft te kampen gehad met ernstige bouwproblemen die in 2018 aan het licht zijn gekomen en hebben geleid tot de vrees voor een sociale milieuramp.

Eigenaar Empresas Públicas de Medellín (EPM) verwacht nu dat de totale kosten van het project in het noordwesten van het departement Antioquia 4,8 miljard dollar zullen bedragen, vergeleken met een oorspronkelijke raming van 3 miljard.

“In de afgelopen drie jaar … zijn we erin geslaagd om een punt te bereiken waarop we nu met grotere zekerheid de investering weten die nodig is om de toekomstige elektriciteitscentrale te voltooien en de energie te leveren … die het land nodig heeft om te blijven groeien,” zei EPM-topman Jorge Carrillo tijdens de conferentie.

Op volle capaciteit zal Hidroituango 13.500GWh/j genereren, genoeg om aan ongeveer 17% van de Colombiaanse elektriciteitsvraag te voldoen, aldus EPM.

Bron :
Foto:portafolio.co