Colombia stuurt 55 ton varkensvlees naar Venezuela

Colombia heeft vijftig ton varkensvlees naar Venezuela gestuurd om de jaarwisseling voor de inwoners van het buurland wat aangenamer te maken. Door een economische crisis in het land kampt het met verschillende tekorten waaronder varkensvlees, een cruciaal ingrediënt voor de feestdis tijdens de jaarwisseling.

De linkse regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro had de bewoners voor de kerstdagen beloofd dat er genoeg karbonades voorradig zou zijn, maar dat bleek niet het geval. Uit woede over het ontbreken van voldoende karbonades in de schappen gingen veel mensen de straat op. Ze wierpen blokkades in de straten op, staken vuilnis in brand en riepen leuzen tegen Maduro.

De Venezolaanse president gaf het buitenland de schuld van het gebrek aan de karbonades. Onder meer Portugal zou de belofte om varkensvlees te leveren niet zijn nagekomen.

Vrijdagavond kwamen de eerste twee vrachtwagens uit Colombia met ongeveer 50 ton varkensvlees aan in Venezuela, zei een bron bij de Directie van de Colombiaanse Douane zaterdag. “Er staan andere vrachtwagens klaar, maar hun formaliteiten zijn nog niet rond.”