Colombia stuurt hulp naar Mexico

Colombia heeft donderdag 20 ton aan hulpgoederen gestuurd naar Mexico dat dinsdag getroffen werd door een aardbeving.

Het Colombiaanse orgaan voor rampenbestrijding en crisisbeheersing (UNGRD) hebben 30 hulpverleners en meer dan 20 ton aan hulpgoederen naar het getroffen gebied in Mexico gestuurd. De hulpverleners helpen bij het zoeken en redden van overlevenden en het bergen van doden.

De hulpgoederen en hulpverleners werden dinsdag door een vrachtvliegtuig van de Colombiaanse luchtmacht overgebracht naar Mexico. De nationale politie biedt satelliet internet, draagbare radio’s, telecommunicatieantenne, GPS-systemen en satelliet telefoons aan in het getroffen gebied.

Acht andere landen uit Latijns-Amerika hebben direct na de ramp hulp toegezegd. Naast Colombia zijn teams uit Panama en El Salvador al ter plaatse met hulpgoederen om de mensen die hun huis hebben verloren bij te staan en om puin te ruimen.

Het dodental in Mexico is inmiddels gestegen naar 273. President Peña Nieto heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd om de slachtoffers van de ramp te herdenken.

Colombia heeft ook hulpgoederen naar Cuba gestuurd dat getroffen werd door de orkaan Irma. Woensdag bracht een vrachtvliegtuig van de luchtmacht 15 ton aan hulpgoederen naar Havana.