Colombia telt recordaantal COVID-doden door toename besmettingen

Artsen moeten kiezen welke patiënten met voorrang behandeld moeten worden nu vaccinatie zo traag op gang komt

In Colombia is het aantal gevallen van het coronavirus de afgelopen dagen sterk toegenomen en ook het aantal sterfgevallen als gevolg van COVID-19 heeft de afgelopen week een recordhoogte bereikt: elke dag sterven meer dan 400 mensen aan het virus.

Nieuwe gevallen van het coronavirus en varianten daarvan hebben ziekenhuizen aan de rand van de afgrond gebracht in steden als de hoofdstad Bogota en Medellin, waar artsen gedwongen zijn beslissingen op leven en dood te nemen over wie de laatste beschikbare IC-units krijgt.

Bogota staat onder rood alarm nadat de gezondheidsautoriteiten hadden gemeld dat meer dan 90% van de intensive care-afdelingen van de stad vol waren, wat burgemeester Claudia Lopez ertoe heeft aangezet nieuwe beperkingen in te voeren, waaronder strenge lockdowns, uitgaansverboden, drankverboden en maatregelen die de mobiliteit beperken. De pogingen om de scholen te heropenen zijn ook opgeschort.

In de aanloop naar een nationale staking die voor woensdag is gepland, heeft Lopez ook massabijeenkomsten verboden.

Met een bevolking van meer dan 50 miljoen mensen heeft Colombia het op twee na hoogste dodental door het coronavirus in Latijns-Amerika, na Brazilië en Mexico. Colombia heeft bijna 2,8 miljoen coronabesmettingen en meer dan 71.000 sterfgevallen geregistreerd, volgens de cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid.

Sinds het begin van de vaccinatie medio februari heeft Colombia minder dan 1,5 miljoen mensen volledig gevaccineerd, vergeleken met meer dan 6 miljoen in Chili. Als het huidige vaccinatietempo wordt aangehouden, zal Colombia zijn doelstelling om tegen het einde van het jaar 35 miljoen mensen in te enten, niet kunnen halen.

Regionale leiders, waaronder de Argentijnse president Alberto Fernandez en de Colombiaanse president Ivan Duque, hebben vorige week tijdens de Ibero-Amerikaanse Top aangedrongen op meer vaccins, waarbij Spanje beloofde 7,5 miljoen vaccins aan Latijns-Amerika te schenken.

Volgens deskundigen is er niet alleen een tekort aan vaccins, maar zijn de vooruitzichten voor economisch herstel in de regio ook nog ver weg.

Bron :
Foto:lafm.com.co