Colombia vangt maximaal 4.000 Afghaanse vluchtelingen op

De Colombiaanse regering meldde dinsdag dat ze maximaal 4.000 Afghaanse vluchtelingen zal opvangen die geleidelijk zullen arriveren, zonder de datum te specificeren waarop de eerste groep zal aankomen.

“We kunnen niet uitgaan van een onbeperkt aantal migranten op het nationale grondgebied”, zei de directeur van Migration Colombia, Juan Francisco Espinosa (foto), tegen verslaggevers. “Binnen de protocollen die worden opgesteld, zijn er minimumuren (aankondiging van aankomst) die veel meer dan 24 uur bedragen, zodat we ons kunnen voorbereiden op hun komst”, voegde hij eraan toe.

Colombia is een van de landen die hun grondgebied heeft aangeboden om Afghaanse bondgenoten van de Verenigde Staten op te vangen die uit hun land emigreren nadat de Taliban de controle overnam.

De Colombiaanse regering heeft gezegd dat het een tijdelijk verblijf zal zijn – zonder duidelijk te maken hoe lang het zal duren – voor vluchtelingen die vergunningen moeten regelen om legaal de Verenigde Staten binnen te komen.

Espinosa gaf aan dat de Afghanen die in Colombia zullen aankomen momenteel op doorreis zijn in landen als Duitsland en Italië. “Degenen die in de Verenigde Staten zijn, zullen niet naar Colombia komen”, legde hij uit.

Colombia heeft een visum nodig van Afghanen om het land binnen te kunnen komen. De Colombiaanse regering bereidt echter een tijdelijk en humanitair mechanisme voor waardoor ze tijdelijk in het land kunnen zijn, zonder het recht om te studeren of te werken.

Bij aankomst in het land moeten de vluchtelingen een COVID-19-test doen, zich laten inenten tegen het virus en zich in isolatie houden, zoals aangegeven door de gezondheidsautoriteiten.

“Er zijn op dit moment geen bevestigde steden, maar we hebben wel een kaart van (potentiële) steden”, legt de directeur van Migration Colombia uit.

Bogotá zou een van de steden zijn die vluchtelingen zou verwelkomen, vertelde minister van Buitenlandse Zaken en vicepresident Marta Lucía Ramírez een week geleden aan de pers. De burgemeesters van steden als Cali, in het zuidwesten van het land, en Barranquilla, in het noorden, hebben echter hun territoria aangeboden om vluchtelingen op te vangen.

“Dit migratieproces van de Afghanen zal niet het enige zijn en ik geloof dat we gezamenlijk ruimtes van solidariteit en respect voor de menselijke waardigheid moeten opbouwen. Hier konden we ze met genegenheid en grote verantwoordelijkheid ontvangen’, zei burgemeester Jorge Iván Ospina van Cali.

De directeur van Migratie Colombia verduidelijkte dat in het geval dat een Afghaanse burger “een risico vormt voor Colombia, hij het nationale grondgebied niet zal kunnen betreden”.

Bron :
Foto:eluniversal.com.co