Colombia verbiedt visserij op haaien

President Iván Duque Márquez heeft aangekondigd dat de Colombiaanse regering elke vorm van ambachtelijke en industriële visserij op haaien in de Colombiaanse wateren heeft verboden.

Momenteel gelden in Colombia nog beperkte quota voor de vangst van haaien, maar ook die worden nu volgens Duque helemaal geschrapt. De maatregel moet volgens de president helpen om de commercialisering van haaien en haaienvinnen af te remmen.

President Duque liet weten dat er compensatiemaatregelen komen voor de gemeenschappen die traditioneel haaien vangen voor lokale consumptie. “We hebben een regeringsbesluit genomen en gesteund, en dat is dat elke vorm van haaienvisserij verboden is in Colombia, of het nu industrieel of ambachtelijk is. En aangezien we weten dat dit gevolgen heeft voor sommige ambachtelijke visserijsectoren, zullen we met het ministerie van Milieu en het ministerie van Landbouw compenserende maatregelen treffen door middel van een decreet om deze sector te dienen, ” zei het staatshoofd.

De president gaf aan dat het tijd is om als land mee te doen aan de bescherming van deze haaien, die een zeer duidelijke bijdrage leveren aan de natuur.

De minister van Milieu en Duurzame Ontwikkeling, Carlos Eduardo Correa, benadrukte dat de haai de hoogste schakel in de voedselketen inneemt en bijdraagt ​​aan het evenwicht van het zee-ecosysteem.

“We zien nog steeds het vissen op haaien, de praktijk waarbij de vin wordt verwijderd en de haai in zee wordt gegooid. Het is een zeer belangrijke beslissing voor het land, omdat het betekent dat we moeten zorgen voor ons ecosysteem ”, aldus de minister.

De haaienpopulatie is de voorbije decennia gedecimeerd als gevolg van de handel in haaienvinnen en van de industriële visserij. Colombia, een land met een grote biodiversiteit, telt ongeveer 76 haaiensoorten op de 500 soorten die wereldwijd bekend zijn. Deze 76 haaiensoorten leven in de Caribische Zee en de Stille Oceaan. Volgens deze cijfers is Colombia het derde land met de grootste diversiteit aan haaien in Latijns-Amerika, na Mexico en Brazilië.

Bron :
Foto:Christo Ras