Colombia verlengt lockdown tot 15 juli

Colombia zal de lockdown, die in het land wordt gehouden om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden, verlengen tot 15 juli. Dat maakte president Ivan Duque dinsdag bekend.

In zijn televisietoespraak ‘Acción y Prevención’ kondigde de president aan dat de quarantaine in Colombia, die op 1 juli zou worden opgeheven, zal blijven aanhouden tot 15 juli. Eerder werden er al versoepelingen doorgevoerd om de economie te reactiveren. Zo mogen burgemeesters zelf bepalen of zaken als kapsalons, musea en bibliotheken weer open kunnen.

Duque maakte in zijn programma bekend dat de maatregelen in het land niet zullen veranderen en dat de geleidelijke openstelling van de economie afhankelijk zal blijven van de burgemeesters en gemeenten. Bovendien zullen bedrijven hun protocollen met de ministeries van Handel en Volksgezondheid kunnen blijven afstemmen.

“De huidige voorwaarden voor een nationale quarantaine, waarbij het productieve leven wordt hersteld en de handel wordt opengesteld, worden gehandhaafd tot 15 juli. In gemeenten met een lage COVID-aantasting zullen we ruimte geven aan burgemeesters om te beginnen met het testen van de heropening van restaurants, religieuze erediensten en amusement,” zei hij.

De maatregel is genomen om regio’s waar het goed gaat toch ruimte te kunnen bieden voor de economie, die zwaar getroffen is door de coronamaatregelen die door de Colombiaanse regering zijn ingevoerd om het virus onder controle te krijgen. De regering verwacht dit jaar een krimp van 5,5 procent.

President Duque stelde op 25 maart voor het eerst een nationale quarantaine in om het virus in te dammen. Door de toename van besmettingen heeft Duque de lockdown meerdere keren moeten verlengen. Het aantal besmettingen in het land is nu opgelopen tot 73.572 en er zijn 2.404 doden door het coronavirus.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co