Colombia verscherpt controles aan grens Venezuela als gevolg van toename COVID-19

De autoriteiten van het Colombiaanse departement Norte de Santander, dat aan Venezuela grenst, hebben de mobiliteitsbeperkingen op vrijdag verscherpt met een uitgaansverbod dat ook de doorreis van migranten te voet en in voertuigen verbiedt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Norte de Santander, waar 37.915 gevallen van covid-19 zijn bevestigd, blijft door de toename van het aantal gevallen epidemiologisch rood alarmeren en wordt geconfronteerd met een zorgwekkende crisis in het gezondheidsnetwerk, dat een bezetting van 100% in de Intensive Care Units (ICU) heeft bereikt.

Volgens de autoriteiten zal de regel van kracht zijn van 25 tot 27 december en van 1 tot 3 januari 2021. Deze maatregel geldt voor Colombianen en de migrantenbevolking en in alle naburige gemeenten.

“De niet-mobiliteitsbepalingen omvatten de migrantenbevolking. We hebben contact gehad met de autoriteiten van de staat Táchira om te informeren dat de aankomst bij de grenslijn niet is toegestaan, en dat de mobiliteit van Venezolaanse migranten te voet of in ongeregeld vervoer ook niet is toegestaan”, legt de minister van Grenzen en Internationale Samenwerking, Victor Bautista, uit.

Volgens de autoriteiten zijn er al enkele dagen migrantenstromen van meer dan 1000 mensen per dag. Vanwege de grote stroom Venezolaanse wandelaars herinnerden de autoriteiten eraan dat de grens van 2.219 kilometer tussen Colombia en Venezuela tot 16 januari 2021 gesloten blijft, zoals de nationale regering had bevolen.

“We versterken de controles met de publieke krachten en sturen een boodschap naar de migranten aan de andere kant van de grens, zodat ze begrijpen dat onze grens gesloten is”, zei Lucas Gómez, hoofd van grensbeheer van de Colombiaanse grenzen.

Het hoofd van grensbeheer benadrukte echter dat de autoriteiten van het departement om humanitaire redenen een beleid handhaven om de “Venezolanen die op de vlucht zijn voor een regime dat hen niet eens van voedsel voorziet” te verzorgen.

“Het is niet gemakkelijk om met je kinderen te gaan lopen of met je kinderen in je armen, op zoek naar voedsel. We moeten ons in de schoenen van andere mensen verplaatsen en begrijpen dat het drama dat ze daar ondergaan, betekent dat we ze hier moeten ontvangen”, zei Gomez over de aandacht die het land biedt aan de meest kwetsbare migranten.

Volgens Migración Colombia hebben zich meer dan 100.000 Venezolanen in Cúcuta, de hoofdstad van het departement Norte de Santander, gevestigd.

Bron :
Foto:elheraldo.co