Colombia verwacht 5,7 miljoen doses COVID-19-vaccin in februari en maart

Colombia verwacht in februari en maart meer dan 5,7 miljoen doses vaccins tegen COVID-19 te ontvangen, zowel via bilaterale overeenkomsten als via het COVAX-mechanisme, aldus het Colombiaanse ministerie van Volksgezondheid op donderdag.

Colombia, dat zijn eerste dosis vaccin op 20 februari zal toedienen, hoopt in 2021 ongeveer 35 miljoen mensen tegen de ziekte te hebben ingeënt. Tot nu toe zijn er meer dan 2,1 miljoen bevestigde gevallen en meer dan 56.000 sterfgevallen geregistreerd.

De zorgverleners in intensivecareafdelingen en ziekenhuizen waar COVID-patiënten worden verzorgd, zullen als eerste worden gevaccineerd, aldus een ambtenaar van het ministerie, German Escobar, in een verklaring.

“Gezien de kenmerken en de vereisten voor koude opslag, zullen in deze eerste fase vooral vaccins van Pfizer worden gebruikt”, aldus Escobar.

Degenen die ouder zijn dan 80 jaar zullen vervolgens worden gevaccineerd.

In februari verwacht Colombia de levering van 192.000 doses Sinovac en 100.000 doses Pfizer, overeengekomen via bilaterale overeenkomsten. Het land zal ook 117.000 doses van Pfizer en 750.000 doses van AstraZenenca ontvangen via het COVAX-mechanisme.

In maart verwacht Colombia 2,3 miljoen doses van Sinovac en 500.000 van Pfizer via bilaterale overeenkomsten en 1,75 miljoen van AstraZenaeca via COVAX.

Hoeveel vaccins er uiteindelijk aankomen, hangt af van de bevestiging die de farmaceutische bedrijven vóór de verzending geven, aldus German Escobar. De Amerikaanse medicijnfabrikant Moderna Inc heeft onlangs bevestigd 10 miljoen doses van zijn COVID-19-vaccin te leveren aan de regering van Colombia.

Bron :
Foto:caracol.com.co