Colombia verzoekt Cuba om arrestatie van ELN-rebellenleider

De overheid van Colombia heeft Cuba gevraagd om bevelhebber Nicolas Rodriguez van de guerrillabeweging ELN te arresteren. Dit zei het Ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag en gaf aan dat de vredesbesprekingen met de rebellengroep waarschijnlijk niet spoedig hervat zullen worden.

De reden voor het verzoek aan Cuba is, omdat volgens de Colombiaanse regering verscheidene bevelhebbers van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) op Cubaans grondgebied zijn.

Rodriguez, ook bekend onder de naam Gabino, is een aantal maanden in Cuba voor medische behandeling. Cuba zelf heeft nog niet gereageerd.

De actie van de Colombiaanse regering kan leiden tot het vertragen van de hervatting van de vredesonderhandelingen. De Colombiaanse president Ivan Duque zei in augustus dat hij de onderhandelingen in Cuba stopzette totdat de rebellen al zijn gijzelaars vrijlaat. De guerrillastrijders houden volgens de regering ongeveer tien gijzelaars vast. In september stuurde Duque het onderhandelingsteam in Cuba terug naar huis en zei dat hij pas een nieuw team terug naar Cuba stuurt wanneer alle gevangenen zijn bevrijd en ELN ophoudt met zijn misdadige activiteiten.

De rebellen hebben gezegd dat de bevrijding van gijzelaars geen voorwaarde was voor besprekingen die bij de start van de onderhandelingen in februari 2017 zijn overeengekomen.

Na het verzoek van de Colombiaanse regering aan Cuba hebben de rebellen Nicolas Rodriguez als nieuwe hoofdonderhandelaar aangewezen voor de vredesonderhandelingen om hem te beschermen tegen arrestaties.