Colombia vindt de internationale hulp voor Venezolaanse migranten te laag

De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken zei dinsdag dat de vrijgevigheid van internationale financiële hulp beduidend minder is dan in andere wereldwijde vluchtelingencrises. Hij herhaalde zijn oproep om de opvang van Venezolaanse migranten meer te steunen 

Colombia heeft het zwaar te verduren als het gaat om de massale migratie vanuit zijn buurland, die verstrikt is geraakt in een diepe politieke en economische crisis die langdurige tekorten aan voedsel en medicijnen heeft veroorzaakt.

Meer dan 1,4 miljoen mensen uit Venezuela zijn de afgelopen jaren naar Colombia gevlucht en hebben druk uitgeoefend op de systemen die gezondheidszorg, onderwijs en andere basisvoorzieningen zoals voedsel en onderdak bieden.

De Verenigde Naties hadden in 2019 opgeroepen tot een wereldwijde donatie van 315 miljoen dollar om Colombia te helpen om de toestroom van vluchtelingen uit het buurland op te vangen. Maar sinds vorige week had Colombia slechts 30 procent daarvan ontvangen, aldus minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes Trujillo in een verklaring.

“De internationale gemeenschap is in andere gevallen veel vrijgeviger geweest”, aldus Trujillo, die dinsdag een ontmoeting had met VN-vertegenwoordigers. “We zijn dankbaar voor de samenwerking die we hebben ontvangen, maar aangezien het aantal migranten blijft groeien, groeit ook de vraag naar diensten en middelen.

Het ontvangen geld komt overeen met ongeveer 68 dollar per migrant, zei hij, vergeleken met de tussen de 500 en 900 dollar die per persoon gedoneerd wordt voor degenen die op de vlucht zijn voor crises in Syrië, Zuid-Soedan en Myanmar.

Bron :
Foto:Federico Rios