Colombia vraagt internationale hulp om Venezolaanse migranten te vaccineren

President Ivan Duque zegt dat Colombia hulp nodig heeft om meer dan 1,7 miljoen Venezolaanse migranten in het land te vaccineren.

Duque heeft woensdag internationale hulp ingeroepen bij het inenten van Venezolaanse migranten zonder papieren tegen het coronavirus.  

“We willen een beroep doen op de internationale gemeenschap om ons te helpen middelen en vaccins te mobiliseren om deze populatie te verzorgen”, zei Ivan Duque in een persconferentie.

Naar schatting wonen er meer dan 1,7 miljoen mensen uit buurland Venezuela in Colombia. 

Duque riep op tot internationale interventie in de aanloop naar een massale vaccinatiecampagne die op 20 februari in Colombia van start zal gaan. Het land heeft zich verzekerd van 35 miljoen doses voor zijn bijna 50 miljoen inwoners.

In december kondigde president Duque aan dat Venezolaanse migranten zonder papieren zouden worden uitgesloten van het massale vaccinatieprogramma tegen COVID-19, waarvoor hij scherp werd bekritiseerd. Hij zei dat de reden was om “een stormloop te voorkomen, waarbij iedereen de grens oversteekt om gevaccineerd te worden”.

Op woensdag bekritiseerde hij de schaarse internationale middelen om het hoofd te bieden aan de massale komst van Venezolanen die de economische crisis in hun land ontvluchten.

“Er is veel bezorgdheid over migranten en vluchtelingen […] In de wereld zeggen velen ‘Wat een leed’, ‘Wat jammer’. Maar demobilisatie van middelen is zeer mager geweest,” zei hij.

“Als we kijken naar de Syrische crisis, is de bijdrage van de internationale gemeenschap per migrant 2.000 [US] dollar. De bijdrage van de migratiecrisis in Venezuela — die groter is dan die in Syrië — bedraagt nog geen 200 dollar per migrant,” voegde hij eraan toe.

Bron :
Foto:Vesna Harni