Colombia vraagt Venezuela om de aanwezigheid van bepaalde ELN-rebellen te verifiëren

De overheid van Colombia zei vrijdag, dat het Venezuela heeft gevraagd om te verifiëren of bepaalde leden van de guerrillabeweging ELN in het land leven en hen vast te houden als zij bij Interpol bekend staan.

Colombia heeft de regering van Venezuela er lang van beschuldigd, dat zij een oogje dicht houden voor de aanwezigheid van groepen zoals het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) in gebieden dicht bij de grens van de twee landen.

Voormalige commandanten van de rebellengroepering de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), die in 2017 demobiliseerden, werden verondersteld dat zij in Venezuela verbleven in een poging om gevangenneming te voorkomen.

Colombia stuurde donderdag een brief naar de regering van president Nicolas Maduro, om Venezuela te verzoeken de aanwezigheid op het Venezolaanse grondgebied van sommige leden van ELN te verifiëren.

Als ELN-leden zoals Eliecer Herlinto Chamorro Acosta, bekend als Antonio Garcia, Gustavo Anibal Giraldo Quinchia, bekend als Pablito, en Rafael Sierra Granados, bekend als Ramiro Vargas, in Venezuela zijn, vraagt Colombia aan Venezuela ze vast te houden en alarm te slaan. De leden die op de lijst van Interpol staan worden gezocht voor uitlevering.

ELN zei vrijdag in een verklaring dat het met succes een staakt-het-vuren van 12 dagen tijdens de feestdagen had voltooid.

Maduro zal volgende week voor een nieuw termijn worden beëdigd. Hij werd in mei herkozen in een verkiezing die door de oppositie als een schijnvertoning wordt beschouwd.