Colombia waarschuwt voor gevaar voor migranten nadat Panama routes in Darien sluit

Het besluit van de nieuwe president van Panama, Jose Raul Mulino, om prikkeldraadversperringen te plaatsen in de Darien kloof om migranten tegen te houden, heeft vrijdag tot spanningen geleid met de Colombiaanse autoriteiten.

Het kantoor van de Colombiaanse ombudsman waarschuwde dat de maatregel “de rechten” van migranten zal aantasten en drong er bij de regering op aan om de Panamese autoriteiten te vragen de mensenrechten te respecteren van degenen die de Darien oversteken.

De regering moet zorgen voor “onderdak, toegang tot basisbehoeften en garanties voor het niet uitzetten van migranten die in aanmerking komen voor asiel en internationale bescherming nodig hebben,” zei het kantoor.

De Colombiaanse autoriteiten hebben ook hun bezorgdheid geuit over de mogelijkheid dat migranten zich opstapelen in Colombiaanse steden van waaruit elk jaar duizenden migranten de reis naar de VS wagen.

Op foto’s die door migranten op sociale media zijn gepubliceerd, is te zien dat het hek bestaat uit verschillende prikkeldraden die aan bomen zijn gespijkerd, waardoor hun doorgang naar Panama wordt verhinderd.

In het kader van een overeenkomst met Mulino hebben de VS ermee ingestemd om de kosten van repatriëring van migranten die Panama illegaal binnenkomen op zich te nemen.

De overeenkomst, ondertekend door de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas, is bedoeld om het aantal migranten dat “door de Darién wordt gesmokkeld, meestal op weg naar de Verenigde Staten, te verminderen, zei het Witte Huis in een verklaring.

In zijn eerste toespraak als president op 1 juli beloofde Mulino oplossingen te vinden voor wat hij beschreef als een kostbare “humanitaire en milieucrisis”.

“Ik zal niet toestaan dat Panama een pad wordt dat openstaat voor duizenden mensen die ons land illegaal binnenkomen, gesteund door een hele internationale organisatie die zich bezighoudt met drugshandel en mensenhandel,” zei hij.


Juanita Goebertus, directeur Noord- en Zuid-Amerika voor Human Rights Watch, bekritiseerde de beslissing.

“Het is niet alleen fysiek onuitvoerbaar vanwege de geografie en het gebrek aan binationaal territoriaal toezicht op de grens, maar het genereert ook een extra risico op ernstige schendingen van de mensenrechten van migranten en asielzoekers,” zei Goebertus.

Meer dan 197.000 mensen hebben tussen januari en juni 2024 hun leven gewaagd door de jungle over te steken, waar ze te maken kregen met criminele organisaties, wilde dieren en gevaarlijke landschappen. De meeste migranten die het stuk land oversteken komen uit Venezuela, Ecuador, Colombia en China.

Bron :
Foto:elcolombiano.com