Colombia werkt aan tegenhanger van Unasur

De Colombiaanse president Ivan Duque zei dat hij in gesprek is met gelijkgezinde conservatieve leiders om een regionaal blok te creëren dat de door Venezuela beïnvloede Unie van Zuid-Amerikaanse Naties, Unasur, zou vervangen.

In een gesprek met een radiozender in Cali zei Duque: “We hebben gewerkt aan de beëindiging van Unasur en de oprichting van Prosur met de president van Chili, Sebastian Piñera. Het zal een Zuid-Amerikaans mechanisme zijn om openbaar beleid te maken”.

Unasur werd 10 jaar geleden opgericht door voormalige president van Venezuela, Hugo Chavez, om de hegemoniale invloed van de Verenigde Staten in de regio tegen te gaan. Een golf van meer recent verkozen rechtse presidenten in Brazilië, Chili, Paraguay, Argentinië en Peru zorgde voor een conservatief blok dat tijdelijk in 2018 hun lidmaatschap heeft opgeschort van de diplomatieke en economische groep Unasur.

Duque heeft eind augustus vorig jaar Colombia zich laten terugtrekken uit Unasur. De reden die hij aangaf was de “stilte en lakse houding” van de intergouvernementele organisatie met betrekking tot de “brutale daden van de dictatuur in Venezuela”. “Unasur heeft als een instituut nooit een van de misbruiken veroordeeld” van de regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

Tijdens zijn interview riep de heer Duque op tot de “shut down” van Unasur, die volgens hem te sterk wordt beïnvloed door Venezuela.

“We zijn op weg naar het einde van Unasur en de oprichting van Prosur …. een Zuid-Amerikaans platform voor de coördinatie van het overheidsbeleid, de verdediging van de democratie, onafhankelijke instellingen en markteconomieën,” vertelde Duque in het interview.

Bron :
foto:daniel munoz