Colombia wil bloemenexport in 10 jaar tijd verdubbelen

Colombia zal zijn bloemenexport de komende tien jaar proberen te verdubbelen door de groei van nieuwe soorten en het uitbreiden naar markten in Azië en Latijns-Amerika, zei president Ivan Duque dinsdag.

De aankondiging van het doel komt voor Valentijnsdag, het jaarlijkse hoogtepunt van de bloemenexport van Colombia, dat hoofdzakelijk bloemen naar de Verenigde Staten verscheept.

“Ons doel in 10 jaar is om de export van Colombiaanse bloemen naar de rest van de wereld te verdubbelen,” vertelde Duque aan journalisten.

Colombia is de op één na grootste bloemenexporteur ter wereld, na Nederland. Valentijnsdag is goed voor 15% van de jaarlijkse verkoop van 1,5 miljard dollar aan bloemen, volgens cijfers van de Colombiaanse Vereniging van Bloemenexporteurs (Asocolflores).

Ongeveer 660 miljoen bloemen van zo’n 1.500 soorten waaronder rozen, anjers en chrysanten worden voor Valentijnsdag geëxporteerd naar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Mexico.

Het uitbreidingsplan omvat het zoeken naar mogelijkheden in markten zoals China, Japan, Zuid-Korea en Latijns-Amerikaanse landen, voegde Duque toe.

Het plan is een routekaart op lange termijn ,,om de toekomst van de Colombiaanse bloementeelt te consolideren,” zei Asocolflores voorzitter Augusto Solano. De sector biedt momenteel zo’n 140.000 banen.

Bron :
Foto:Hernan Isaias Vargas Plazas