Colombia wil medische marihuana legaliseren

President Juan Manuel Santos zei vrijdag, dat het van plan is om medische marihuana te legaliseren. De overheid bereidt een decreet voor dat het therapeutisch gebruik van marihuana zou goedkeuren. Santos vertelde aan BBC Mundo, dat het decreet in de komende dagen zou worden ondertekend.

Het verbouwen, distributie en verkoop van cannabis blijft illegaal. Het Colombiaanse drugsbeleid ondergaat een verschuiving. Zo heeft de regering het sproeien van gif op cocaplanten vanuit de lucht stopgezet. President Santos heeft dat besluit genomen naar aanleiding van een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waarin staat dat in het verdelgingsmiddel de kankerverwekkende stof glyfosaat voorkomt.

De huidige wet staat het bezit van maximaal 20 gram marihuana of 20 marihuana planten voor persoonlijk gebruik toe. Een recente studie toonde aan dat 11,5 procent van de Colombianen minstens een keer marihuana hebben gebruikt.

De regering zei, dat sommige bedrijven, waarvan ook buitenlandse, geïnteresseerd zijn in het produceren en verkopen van cannabis. Er zijn geen plannen om marihuana volledig te legaliseren voor recreatieve consumptie of commerciële verkoop, echter, in tegenstelling tot in Uruguay, waar het sinda 2013 gelegaliseerd is.

Oostenrijk, België, Canada, Tsjechië, Finland, Israël en sommige Amerikaanse staten laten medicinale cannabis gebruiken al toe.

Studies tonen aan dat marihuana kan helpen bij de behandeling van pijn en misselijkheid en de frequentie van de epileptische aanvallen kan afnemen.