Colombia wil meer dan 80% van bevolking vaccineren tegen COVID-19

Colombia zal ernaar streven meer dan 80% van zijn bevolking in te enten tegen COVID-19, terwijl het streefcijfer eerder 70% was. Minister van Volksgezondheid Fernando Ruiz zei woensdag dat hij hiermee het risico van verdere pandemiegolven wil beperken.

Colombia heeft meer dan 5,05 miljoen bevestigde besmettingen met het coronavirus en 128.188 sterfgevallen gemeld, volgens cijfers van de regering.

Het land met 50 miljoen inwoners is in februari met zijn vaccinatiecampagne begonnen en heeft tot nu toe 23,7 miljoen volledige vaccinaties toegediend.

“Het is nu duidelijk dat een dekking van meer dan 70% nodig is en dat het doel moet zijn om 80%, of misschien 85% van de bevolking te vaccineren, om het risico van nieuwe besmettingshaarden te verminderen,” zei Ruiz.

Colombia heeft 94 miljoen vaccindoses, zei Ruiz, waardoor in theorie alle volwassenen van 18 jaar en ouder een boostervaccinatie kunnen krijgen.

Het land heeft 77 miljoen vaccindoses rechtstreeks gekocht of via het Covax-mechanisme van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het heeft 15 miljoen doses ontvangen in de vorm van donaties van de Verenigde Staten, Spanje en Duitsland, terwijl de particuliere sector 2 miljoen doses heeft gekocht, aldus Ruiz.

Colombia heeft tot nu toe 4,5 biljoen pesos (ruim 1 miljard euro) geĆÆnvesteerd in zijn vaccinatiecampagne tegen COVID-19, voegde hij eraan toe.

Uiterlijk in januari zal Colombia 70% van de bevolking hebben gevaccineerd, zei Ruiz, eraan toevoegend dat het moeilijk is om te zeggen of Colombia een vierde piek zal bereiken.

“Als we een vaccinatiedekking van meer dan 80% hebben, zouden we binnenkort een kans kunnen hebben om een vierde golf te voorkomen. Als we een vaccinatiegraad hebben van 70 tot 80%, kunnen we een vierde piek meemaken met het minste aantal sterfgevallen,” zei hij, maar hij voegde eraan toe dat er geen zekerheid is dat er geen nieuwe golf zal komen.

Hoewel hij er bij de mensen op aandrong zich te laten vaccineren, wees Ruiz het idee van een vaccinatieplicht van de hand.

“Colombianen hebben vaccins, wat we nodig hebben is dat ze zich laten vaccineren,” zei hij, eraan toevoegend dat de campagne zal doorgaan totdat het aantal gevallen en sterfgevallen daalt en COVID-19 endemisch wordt.

Bron :
Foto:v-a-n-3-ss-a