Colombia zet 14.000 militairen in in onrustig grensgebied

Colombia heeft woensdag een nieuwe eenheid van 14.000 militairen ingezet om de regering meer controle te geven over een conflicthaard nabij de Venezolaanse grens, waar meerdere gewapende groepen strijden om de controle over de cocaïneproductie.

De nieuwe eenheid, El Comando Específico de Norte de Santander (CENOR)die wordt ingezet in de noordoostelijke provincie Norte de Santander, is de grootste in de recente geschiedenis van Colombia.

Tijdens een ceremonie op woensdag om de lancering van CENOR te markeren, zei president Ivan Duque dat de eenheid zal proberen de drugshandel en terrorisme te stoppen, evenals de financiering van de georganiseerde misdaad omver te werpen.

CENOR zal het opnemen tegen dissidente leden van de gedemobiliseerde FARC-rebellen die een vredesakkoord van 2016 afwezen, guerrillastrijders van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) en criminele groepen, waaronder de Clan del Gulfo, die strijden om de controle over de oogst van coca, het belangrijkste ingrediënt van cocaïne.

Het departement is een van de meest gewelddadige regio’s van Colombia en de locatie van recente spraakmakende aanvallen.

In juni brachten dissidenten van de FARC een autobom tot ontploffing in een militaire basis nabij Cucuta waarbij tientallen mensen gewond raakten. Later die maand werden er schoten gelost op een helikopter die president Duque vervoerde.

De inzet zal gepaard gaan met investeringen om armoede aan te pakken en substitutie- en uitroeiingsprogramma’s om een ​​einde te maken aan illegale gewassen, zegt de regering.

De Colombiaanse regering beschuldigt buurland Venezuela er al lang van om illegale gewapende groeperingen te huisvesten en drugshandel toe te staan ​​in ruil voor een verlaging van de winst. De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft de beschuldigingen ontkend.

Bron :
Foto:Ejército Nacional de Colombia