Colombia zet elitetroepen in na moorden op inheemse bevolking

De Colombiaanse regering heeft woensdag medegedeeld dat het 2500 elitesoldaten gaat inzetten tegen FARC-dissidenten. De regering doet dit nadat een inheemse leider is vermoord en haar vier bewakers door voormalige FARC-strijders.

De nationale organisatie voor de inheemse bevolking van Colombia (ONIC), hekelde het ‘bloedvergieten’ van zijn bevolking en riep op tot een nationale demonstratie. Ze zeggen dat de inheemse bevolking wordt vervolgd, vermoord en afgeslacht.

President Ivan Duque beschuldigde de guerrillastrijders, die het historisch vredesakkoord van 2016 met de regering verwierpen, voor de moorden op de inheemse bevolking. Eerder deze week werd een vrouwelijke inheemse leider vermoord met haar vier bewakers toen zij een territoriale controle in hun reservaat in Tacueyó uitvoerden.

Als reactie op de moorden kondigde de president de inzet aan van een elitetroepenmacht van 2500 manschappen die de opdracht hebben om het territorium in handen te nemen, “de drugshandelroutes te sluiten” en de dissidente organisatie “te ontmantelen”.

Degenen in het gebied zeggen dat ze van plan zijn om in hun reservaat te blijven ondanks de druk van gewapende groepen om hen te dwingen tot illegale handel.

“Dit is ons huis en we gaan ons huis niet verlaten”, vertelde de nationale coördinator van de inheemse wacht Luis Acosta.

ONIC zegt dat 123 inheemse mensen zijn vermoord sinds Duque aan de macht kwam in augustus 2018.

Bron :
Foto:Luis Robayo