Colombiaan Diego Campos wint World Barista Championship

Colombia won dinsdag voor het eerst de barista wereldkampioenschappen, die werden gehouden in Miliaan, Italië. De titel voor het land werd behaald door de jongeman uit Tolima, Diego Campos.

De drievoudig nationaal kampioen, van het koffiebedrijf Amor Perfecto, is al meer dan 13 jaar barista en heeft zich twee maanden lang voorbereid op de World Barista Championships. Hij zou in eerste instantie deelnemen aan de kampioenschappen van 2020, maar die konden niet worden gerealiseerd vanwege de covid-19 pandemie.

De tweede en derde plaats in de competitie gingen respectievelijk naar Andrea Allen uit de Verenigde Staten en Hugh Kelly uit Australië. Beide concurrenten gebruikten Colombiaanse koffie in hun bereidingen.

Campos werd in 2019 nationaal kampioen tijdens Cafés de Colombia Expo, een beurs georganiseerd door de Nationale Federatie van koffieboeren (FNC). In deze competitie gebruikte hij koffie uit Valle del Cauca, van de producent Julián Holguín, van de boerderij La Inmaculada.

“Diego Campos, wereldkampioen barista! Wat een trots voor Colombia. Laat niemand twijfelen dat Colombia de beste koffie ter wereld produceert. Laten we van de gelegenheid gebruik maken om het te consumeren. Uitstekende Colombiaanse koffie drinken is een voorrecht”, zei Roberto Vélez Vallejo, algemeen directeur van de FNC bij het horen van het nieuws.

De barista-kampioenschappen bestaan ​​uit het bereiden van drie soorten dranken: één met melk, één op espressobasis en één originele designerdrank. Deze worden in vier porties geserveerd en moeten in maximaal 15 minuten klaar zijn.

De vier juryleden kennen punten toe voor verschillende factoren, waaronder smaak, drankbalans en presentatie. De punten van de juryleden worden bij elkaar opgeteld om een ​​eindscore te krijgen voor elke barista in elke ronde. De barista’s met de hoogste score gaan door naar de eerste en tweede ronde en de barista met de hoogste score in de laatste ronde wint de titel.

Daarnaast werden op deze Italiaanse beurs de World Cupping en Brewers Cup gehouden. Bij cupping worden de aroma’s en de smaak van koffiebonen beoordeeld door het te ruiken en te proeven. Bij de proevers werd de Colombiaan Carlos Cerquera, de huidige nationale kampioen uit Huila, zesde van de 27 deelnemers, en bij de Brewers Cup, het zetten van filterkoffie, nam Carlos Eduardo Gómez uit Tolima deel aan. Gómez behaalde niet de finale, omdat hij tijdens zijn presentatie overvallen werd door zenuwen en daardoor zijn repertoire vergat.

Bron :
Foto: Diego Campos Instagram