Colombiaan sterft door euthanasie na winnende rechtszaak

Victor Escobar, 60 jaar, is de eerste niet-terminale patiënt geworden die in Colombia door euthanasie is overleden, na een juridische strijd van meer dan twee jaar. Hij leed aan een chronische obstructieve longziekte waardoor hij niet zelfstandig kon ademen.

“Beetje bij beetje is iedereen aan de beurt, dus ik zal niet pas later afscheid nemen. En beetje bij beetje zullen we onszelf vinden waar God ons heeft gebracht”, aldus de katholieke Escobar in een video die naar de media werd gestuurd voordat hij in de stad Cali onder medische verzorging overleed.

Op 24-jarige leeftijd kreeg Escobar een ernstig verkeersongeval toen hij in het vrachtvervoer werkte, waardoor hij verschillende operaties moest ondergaan om zijn mobiliteit terug te krijgen en therapieën om zijn geheugen te herstellen. In 2007 en 2008 kreeg hij twee hersenbloedingen en zijn gezondheid verslechterde de laatste 15 jaar als gevolg van zijn chronische obstructieve longziekte (COPD), gekoppeld aan mobiliteitsproblemen, diabetes, hoge bloeddruk en hartproblemen.

In juni 2021 heeft de gezondheidsdienst (EPS) Escobar het recht op euthanasie ontzegd, nadat hij had vastgesteld dat zijn ziekte niet terminaal was. Maar vier maanden na het communiqué van de EPS opende een uitspraak van het Grondwettelijk Hof een nieuwe kans.

Escobar maakte vervolgens van de bekendheid die zijn zaak had gekregen gebruik om een baan te zoeken voor zijn partner van de laatste 15 jaar en kondigde ook aan dat hij zijn organen zou doneren, terwijl hij nog een laatste verzoek deed: te sterven in het shirt van zijn favoriete voetbalploeg: Deportivo Cali.

In oktober vorig jaar keurde een voltallige vergadering van het Constitutionele Hof de decriminalisering goed om “het recht op een waardige dood als gevolg van lichamelijk letsel of een ernstige en ongeneeslijke ziekte” te waarborgen, door te stemmen tegen de Colombiaanse strafwet die tussen 16 en 54 maanden gevangenisstraf oplegt aan diegenen die de dood veroorzaken om een einde te maken aan intens lijden. Volgens de nieuwe uitspraak is euthanasie legaal zolang zij wordt uitgevoerd door een arts “en met vrije en geïnformeerde toestemming”.

Een ander geruchtmakend geval van euthanasie in Colombia is dat van Martha Sepúlveda, die de eerste niet-terminale patiënt zou zijn die euthanasie zou krijgen, maar enkele uren voor de procedure besloot het Colombiaans instituut voor pijnbestrijding (Incodol) haar verzoek te annuleren omdat een nieuw wetenschappelijk comité had bepaald dat zij “niet voldeed aan de criteria voor beëindiging”.

Desondanks heeft een rechter in Medellín Sepúlveda’s zaak aanvaard. “Martha gaat de beslissing nemen over de datum om de procedure uit te voeren,” vertelde haar advocaat Lucas Correa aan Radio Caracol. “Het is een beslissing die zij met haar familie in besloten kring en onder begeleiding zal nemen.

Sepúlveda is 51 jaar en drie jaar geleden werd bij haar de diagnose amyotrofische laterale sclerose (ALS) gesteld, waardoor zij zich niet zelfstandig kan bewegen, wat haar ondraaglijke pijn bezorgt.

Bron :
Foto:scitechdaily.com