Colombiaans dameselftal bereikt finale Copa América

Het nationale voetbalteam van Colombia heeft de groepsfase met een ideale score afgesloten door Argentinië met 1-0 te verslaan in Bucaramanga. Het nationale dameselftal heeft zo hun kwalificatie voor de finale van de Copa América, het WK in Australië en Nieuw-Zeeland 2023 en de Olympische Spelen in Tokio 2024 veilig gesteld.

De ploeg van Nelson Abadía ging in de halve finale van start, nerveus en onnauwkeurig, kijkend naar het spel van de Argentijnen, die keepster Catalina Pérez in de problemen brachten met een schot van Estefanía Banini, waarop de keepster op geweldige wijze reageerde.

Colombia begon geleidelijk het overwicht van de tegenstander van zich af te schudden en kwam gevaarlijk dicht bij het doel van Vanina Correa.

In de 38e minuut kwam Colombia’s grootste kans nadat Mayra Ramirez een bal ontving, waarbij ze ontsnapte aan een verdediger en in een één-op-één met de keeper knalde ze de bal tegen de lat.

In de tweede helft kwam de nationale ploeg met meer gemak en comfort op het speelveld, geleidelijk aan kreeg de ploeg meer grip op het spel. Linda Caicedo schoot in de 63e minuut prijs, door een verdediger te verrassen en met links met een voorzet Correa versloeg, waarmee ze het enige doelpunt van de wedstrijd maakte.

Met voorsprong voor Colombia raakte Argentinië in wanhoop en Gabriela Chavez kreeg in de 73e minuut een rode kaart, nadat ze een tweede gele kaart had gekregen voor het vastgrijpen van Mayra Ramirez bij het haar en het shirt.

De ploeg van Nelson Abadía had in de slotminuten het balbezit en kreeg in de 86e minuut zelfs de kans om de voorsprong uit te breiden met een afgeketste kopbal van Jorelyn Carabalí.

Colombia plaatste zich zo voor hun derde Copa America-finale voor vrouwen, nadat het in 2010 en 2014 de finale in Ecuador had bereikt, waarbij het beide keren verloor van Brazilië. Hun tegenstanders voor de titel zullen deze dinsdag bekend worden gemaakt tussen de Brazilianen en Paraguay.