Colombiaans ontwerp laat Dario’s fantasie de vrije loop

Voor de Colombiaanse ontwerper Carlos Arturo Torres is het verkleinen van een laag eigenwaarde en het sociaal isolement gevoeld door kinderen met een amputatie vele malen belangrijker dan het maken van de meest geavanceerde prothese.

Zijn IKO Creative Prosthetic systeem is gericht op het loslaten van de creatieve expressie van kinderen met ontbrekende ledematen en het gebruik kunnen maken van de favoriete bouwstenen van elk kind. Het resultaat is een kunstmatige ledemaat waarop kinderen een robotgrijper, een ruimteschip met laser of een kraanwagen op kunnen plaatsen.

Mensen met geamputeerde ledematen is niet vreemd in Torres’ thuisland, waar de burgeroorlog een ravage heeft aangericht en in de afgelopen 50 jaar een toename is van landmijnen. Hoewel non-profitorganisaties zoals (Ingetral Center for Rehabilitation of Colombia) CIREC al meer dan 30 jaar prothesen voor kinderen maakt, gelooft Torres dat het toevoegen van een beetje speeltijd in het proces heel goed kan helpen bij het herstel en het helpen bij het overwinnen van een trauma.

Voor het definitieve ontwerp van het IKO Prosthetic System heeft Torres uitgebreid onderzoek gedaan in Colombia door grondige ondervraging van orthopedische technici, klinisch psychologen en ergotherapeuten. Met deze kennis en het belang van de patiënt om de eigenwaarde en het sociale leven te vergroten ging hij naar Lego Future Lab in Denemarken. Hij wist met zijn project het Deense speelgoed bedrijf te overtuigen en gingen met hem in zee om het IKO Prosthetic System tot realiteit te maken.

“Tijdens mijn tijd dat ik werkzaam was in Lego Future lab realiseerde ik me dat je met Lego vrijwel alles kunt bouwen wat je maar wilt. Maar het belangrijkste kenmerk van het systeem is voor mij, dat Lego een sociaal aspect heeft. Je kunt bouwen met vrienden en familie en het vergroot de betrokkenheid. Iets dat me tot denken zette dat het uit een sociaal isolement komen een van de grootste uitdagingen zijn van kinderen en daar dagelijks mee worden geconfronteerd in de maatschappij”, aldus Torres.

Torres vloog vervolgens terug naar Bogotá om zijn ontwerp te testen op een achtjarige Colombiaanse jongen genaamd Dario, die door een aangeboren afwijking een amputatie van zijn rechterarm moest ondergaan. Torres bracht een van zijn Lego-sets mee, een ruimteschip uitgerust met een imitatie laserverlichting. Een ander geweldig concept is een graafmachine aangestuurd door middel van spierimpulsen van Dario.

Torres zegt dat de resultaten van de testen zijn verwachtingen overtrof en begint het proces van het ontwikkelen van een commercieel product. Hij kon nog niet vertellen wat een dergelijk systeem zou kunnen kosten, maar hoopt dat het beschikbaar zal zijn ergens tussen december 2016 en midden 2017.

 

lego-prosthetic-arm-3.png lego-prosthetic-arm-4.png

lego-prosthetic-arm-2.png lego-prosthetic-arm-8.png

lego-prosthetic-arm-1.png lego-prosthetic-arm-11.png

lego-prosthetic-arm-12.png lego-prosthetic-arm-5.png

lego-prosthetic-arm-9.png lego-prosthetic-arm-6.png

lego-prosthetic-arm-10.png lego-prosthetic-arm.png