Colombiaanse ananas: nieuwe optie

“We staan op het punt om een merk voor Colombiaanse ananas te beginnen. We willen als land worden erkend als een belangrijke wereldwijde leverancier, niet alleen van ananas, maar van fruit in het algemeen,” stelt Mauricio López Noguera van Bengala Agrícola SAS. Hoewel Bengala Agrícola zich voornamelijk richt op de productie van suikerriet (65.000 hectare aan areaal), is de productie van ananas een steeds belangrijker onderdeel van de nieuwe strategie van de producent.

“Dit is een proces van diversificatie. Niet alle gebieden in de Cauca-vallei zijn ideaal voor de suikerrietproductie, maar hebben wel de juiste agro-klimatologische omstandigheden voor de fruitteelt,” aldus López Noguera. Momenteel gaat 95% van de ananasproductie in Colombia naar de binnenlandse markt. López Noguera: “Het is belangrijk voor de Colombiaanse ananassector om de ​​export te bevorderen, marktkansen te grijpen en de beste internationale markten te vinden voor ons fruit. Daartoe moeten we de ontwikkeling van certificeringsregelingen, technologie en efficiënte infrastructuur blijven stimuleren.”

De producent heeft momenteel ongeveer 260 hectare aangeplant, gecertificeerd door de Costa Ricaanse en Colombiaanse fytosanitaire autoriteiten. Dit jaar wordt 150 hectare geoogst wat 15,5 miljoen kilo fruit moet opleveren. “De Zuid-Amerikaanse markt moet de gateway voor onze ananas zijn. Vanaf juni zullen we ons richten op landen zoals Chili, Argentinië en Uruguay, maar we willen ook initiatief tonen in Europa en de Verenigde Staten.”

In Chili groeit de ananasconsumptie jaarlijks tussen de 10 en 12% vanaf 2010. “Het is een minder verzadigde markt, waar de belangrijkste concurrent niet Costa Rica is, maar Ecuador. Een land dat in de afgelopen jaren geleidelijk is afgestapt van het gewas in grote productiegebieden: van 5.000 hectare tot slechts 1500,” legt López Noguera uit.

De strategische ligging aan de Stille Oceaan, de belangrijke haven van Buenaventura en de FTA zijn allemaal argumenten die het potentieel van het Colombiaanse fruit bevorderen.

“We zullen competitief zijn in termen van prijzen en kwaliteit. In Colombia hebben we minder regen dan in andere landen, dus we kunnen de wereld een zuiverder, gezonder product bieden. Dit heeft geleid tot wereldwijde belangstelling van bedrijven en retailers,” aldus López Noguera. De vooruitzichten in 2015 zijn veelbelovend voor Bengala Agrícola.

“Op dit moment hebben we een zwakke euro, maar de ananasprijzen zijn hoog als gevolg van de lage export van Costa Rica. De Colombiaanse munt is gedevalueerd met 25%, dus we verwachten dat de wisselkoers gunstig voor de export is. Op basis van de wereldwijde trends van de MD2 ananasproductie liggen er kansen in de maanden juli, augustus en september als er weinig ananas beschikbaar is. In die periodes zijn wij in staat om goede volumes aan te bieden in Europa’s meest veeleisende markten,” concludeert López Noguera. (bron: agf.nl)